KOLUMNE

ZAVNOBiH kao sudbina

Komentar dana

Alen BAJRAMOVIĆ

25.11.2014

Navršila se 71 godina od početka prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, na kojem je ovjeren hiljadugodišnji kontinuitet BiH kao države.

- Nikada Bosanci i Hercegovci, nikada Srbi, Hrvati i Muslimani, nijesu se sreli čistijeg srca i plemenitijih težnji kao danas na ovome velikom narodnom poslu – kazao je tada narodni heroj Osman Karabegović.

Sedam decenija kasnije Dan državnosti obilježava se na trećini teritorije BiH, a narode predvode neke druge politike. Sve malobrojniji živi učesnici NOR-a i udruženja antifašista podsjećaju na značaj 25. novembra, ali u državi u kojoj ih niko ne čuje. Antibosanska politika, koja je bujala devedesetih, više je unazadila zemlju od nacista i svih "šest neprijateljskih ofanziva". 

Svih posljedica, materijalnih, duhovnih i inih razaranja koje je ona donijela, itekako smo svjesni. Ali, ključno je pitanje je li uspjela ubiti nadu kao posljednje utočište mnogih koji i dalje vjeruju da je ovo zemlja i jednih, i drugih, i trećih.

Ako se odmaknemo samo stopu od dnevne politike i onih koji je kroje, shvatit ćemo da nada postoji. Zbog hiljada običnih ljudi koji u mjestima u kojima žive čine ZAVNOBiH u malom. Oporavak od posljedica zla i podjela teći će sporo dok god su na sceni elite kojima je ovakvo stanje potrebno da bi vladale. 

Ali, duh i slovo ZAVNOBiH-a, jednostavno, nemaju niti su ikada imali alternativu.