BIH

Pedeset članova Gradskog odbora HDZ-a 1990. Mostara napustili stranku

Nezadovoljni zbog unutarstranačkih postupaka u izbornom procesu

Onasa

24.11.2014

Pedeset članova Gradskog odbora HDZ-a 1990. Mostara, među kojima je i nekoliko visokih stranačkih dužnosnika, napustili su ovu stranku, te su podnijeli ostavke na sve dužnosti, navodi se u priopćenju kojega su potpisali bivši članovi HDZ-a 1990., nezadovoljni zbog unutarstranačkih postupaka u izbornom procesu.

Dopredsjednik mostarskog gradskog odbora i član Središnjeg odbora HDZ-a 1990 Igor Zovko, član Predsjedništva Gradskog odbora Mostar Petar Pehar, te članovi Odbora Slaven Princ, Dario Čule, Dean Suh i Francika Suton, zajedno s još preko 50 članova Stranke iz Mostara ustvrdili su kako je na posljednjim izborima čelništvo samo promoviralo osobne interese.

Posebno su zamjerili predsjedniku Stranke Martinu Ragužu, ističući da je kampanju koristio samo za sebe kao kandidata za člana državnog predsjedništva, ne vodeći računa o listama HDZ-a 1990.

"Predsjednik Raguž je vodio svoju kampanju, te je, kao najodgovornija osoba, potpuno zanemario stanje u Stranci, te je samim tim dopustio razna spletkarenja, podmetanja, koja su nas navela da donesemo ovakvu odluku", kaže se u priopćenju bivših dužnosnika HDZ-a 1990. grada Mostara.

Pojasnili su i da su pojedini stranački dužnosnici putem preferencijalnog glasanja na otvorenim listama provodili izborni inženjering.

Posebno spornim ocijenili su da u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije od trojice zastupnika iz redova HDZ-a 1990. nema nijedan iz Mostara.

HDZ 1990. je odlučio samostalno izaći na izborima koji su održani 12 okotobra izvan bloka stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. Po najavama koalicijskih dogovora na svim bi razinama ova stranka trebala ostati u oporbi.

Njihov predsjednički kandidat Martin Raguž, koji je i predsjednik Stranke, poražen je od čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je nedavno prisegnuo kao hrvatski član Predsjedništva BiH.

Više stranačkih dužnosnika HDZ-a 1990., među kojima je i prvi predsjednik i njezin utemeljitelj Božo Ljubić, napustio je ovu stranku nezadovoljno zbog njezina odmicanja od bloka stranaka okupljenih oko HNS-a