LIFESTYLE

Rusu kazna 20.000 eura zbog urezanog slova na Coloseumu

Ovaj 42-godišnjak uhvaćen je na djelu i odmah osuđen

(A.Sm.)

24.11.2014

Jedan Rus, turista, koji je u petak urezao početno slovo svog imena na zidu rimskog Coloseuma, osuđen je u subotu da plati kaznu od 20.000 eura, prenijela je agencija ANSA.

Ovaj 42-godišnjak uhvaćen je na djelu dok je oštrim kamenom u zid od cigle urezivao slovo "K" široko 17, a visoko 25 centimetara, prenosi B92.

Odmah je uhapšen, a sud mu je u subotu izrekao kaznu od četiri meseca zatvora koja je odmah zamijenjena novčanom. Ove godine ovo je peti posjetilac koji je kažnjen zbog oštećivanja Coloseuma, važnog zdanja kulturne baštine Italije.

Prethodni su bili otac i sin iz Australije, i dvojica maloljetnika iz Kanade i Brazila.

Po rimskom listu "Il Mesagero", zbog njihovog vandalizma postavljeno je još više kamera za nadzor kako bi se posjetioci pratili iz svih uglova, a preko razglasa na ulazu u Coloseum se na šest jezika ponavljaju uputstva o tome kako se treba ponašati tokom razgledanja.

Postavljene su i table na kojima su navedene kazne za prekršaje posjetilaca. Coloseum koji se naziva i Flavijev amfiteatar, jedan je od najpopularnijih spomenika i Rima, i Italije, i svijeta.

Taj najveći amfiteatar Rimskog carstva - dugačak 188 metara i 156 metara širok, dočekuje šest miliona posjetilaca godišnje. Njegova restauracija je započela u septembru 2013. godine, a koštat će 25 miliona eura koje je donirao Diego dela Vale, vlasnik firme za proizvodnju luksuzne obuće "Tod's".

Radovi treba da se završe do proljeća 2016. godine.