BIH

U Gračanici obilježen Dan državnosti BiH

Položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje

H.Č.

24.11.2014

Svečanom akademijom te drugim prigodnim manifestacijama u Gračanici je obilježen 25. novembar Dan državnosti BiH. Boračke organizacije, delegacije Općinskih vijeća i udruženja položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje palim borcima u odbrani naše domovine, na Spomen-kostrunicu poginulim antifašistima u II svjetskom ratu i na bistu Josipa Broza Tita.

Otvorena je i izložba udruženja "Gračaničko keranje", čije su članice nedavno uručile prvu zastavu BiH urađeno tehnikom keranja i heklanja općini Stari Grad. Ovu zastavu uradile su Fatima Mahumtović i njezina kćerka Aida Mulahusejnović, a treća članica Nermina Hadžić istom tehnikom je uradila grb BiH.

aida-i-fatima-uradile-veliku-zastavu-a-nermina-grb-bih-3

Uskoro velika zastava općini Gračanica

- Ne kaže se badava da je "Gračaničko keranje" brend BiH. Ovo što naše žene rade je nešto što mi želimo otrgnuti od zaborava. Žene su vrijedne i treba ima dati šansu. Obećavamo da će se zastava naše zemlje izrađena keranjem i heklanjem, uskoro zavijoriti i na n općini Gračanica, jer je naše udruženje formirano u Gračanici, od ove općine dobile smo potpunu potporu - kazala je večeras na izložbi predsjednica Azemina Ahmetbegović.