LIFESTYLE

Prvi slučaj u Velikoj Britaniji: Četiri godine glavobolje zbog crva u mozgu

Doktori bili zapanjeni otkrićem

(A.Sm.)

24.11.2014

Čovjeku koji je otišao na pregled kod doktora nakon što je imao glavobolju, otkriveno je da u njegovoj glavi već četiri godine živi rijetka vrsta parazitskog crva.

To je prvi slučaj takve vrste u Velikoj Britaniji. Doktori su bili zapanjeni otkrićem da je parazit u obliku trake toliko dugo živio po cijeloj dužini glave tog pedesetogodišnjaka. Oni su u moždanom tkivu pacijenta primijetili prostor od 5 cm po kome se parazit kretao cijele četiri godine. Hirurzi su uspjeli da detektuju samo 1 cm parazita, kojeg su nakon biopsije dostavili ekpertima na analizu, prenosi B92.

Genetičari sa Wellcome Trust Sanger instituta u Kembridžu kažu da je to izuzetno rijetka vrsta parazita, poznata pod imenom Spirometra erinaceieuropaei. Od 1953. je otkriveno samo 300 ovakvih slučajeva, od toga dva u Evropi.

Crv potiče od vodozemaca i rakova iz Kine, može zaraziti pse i mačke, a odrasli crv može narasti čak do 1.5 metar. U Kini, odakle potiče ovaj parazit, do sada je od 1882. registrovano samo 1000 slučajeva.

Nesretni pedesetogodišnjak je kineskog porijekla, ali već godinama živi u Istočnoj Engleskoj. Često je putovao u Kinu, tako da se vjerovatno tamo zarazio. Iako se ne zna tačno na koji način, pretpostavlja se da je konzumirao zareženu vodu ili meso.

Naučnici se nadaju da će nakon proučavanja njegovog DNK, saznati nove informacije o ovom rijetkom parazitu. Umjesto da živi u moždanom tkivu svoje žrtve, vjeruje se da parazit apsorbuje hranljive sastojke iz čovjekovog mozga preko svog tijela, pošto nema usta.

Doktorka Haily Bennet kaže: "Ovaj parazit nam je poprilično nepoznat i još uvijek ne znamo tačno koje vrste mogu biti zaražene. Jedino je izvjesno da su ljudi rijetke i slučajne žrtve."

Pacijent je primijetio prve simptome 2008. kada je počeo da osjeća glavobolje i čudne mirise. Poslije prve posjete doktoru, testiran je na razne bolesti, a sifilis, HIV i tuberkuloza su samo neke. Testovi su bili negativni. Nakon dvije biopsije, hirurzi su pronašli crva koji se kreće po njegovom mozgu i uklonili su ga 2012. Pacijent je dobio lijekove, ali je nastavio da osjeća iste one tegobe koje je imao dok je crv bio u njegovoj glavi.

Nije poznato kako se tačno zarazio, ali se vjeruje da parazit ima veze sa žabljim mesom, koje se u Kini tradicionalno koristi kao narodni lijek.

- Ne očekujemo rasprostranjenje ovog parazita u Evropi, ali golbalna putovanja znače da se povremeno pojavljuju nepoznati paraziti - kaže jedan od doktora koji je liječio pomenutog pacijenta. - Ono što smo saznali iz ovog slučaja, jeste da nam samo jedan sićušni DNK uzorak omogućava da identifikujemo karakteristike parazita, bez obzira koliko je rijedak i nepoznat.