LIFESTYLE

Pogledajte kako danas izgleda Monica Lewinsky

Istaknuta aktivistica za građanska prava koja voli da plete džempere

A.Sm.

24.11.2014

Monica Lewinsky je 1998. godine bila sudionik u velikom skandalu u SAD-u koji je izbio nakon što se saznalo za njenu ljubavnu aferu s tadašnjim predsjednikom Billom Clintonom. Ona se danas bori za zaštitu "žrtava ponižavanja i maltretiranja na internetu", a na svom Twitter profilu opisala se kao aktivista za građanska prava, koja voli da plete džempere, prenosi portal Pagesix.

Ona je u saradnji sa fotografom Bjornom Ioossom napravila seriju fotografija, te u intervjuu za magazin Porter istakla kako nikada nije razmatrala opciju promjene svog prezimena, iako je zauvijek povezano sa aferom koja je uzdrmala SAD javnost.

- Niko drugi u ovoj istrazi nije morao promijeniti ime. Zašto bih ja? Koristila sam razne pseudonime svojevremeno kako bih zaštitila svoju privatnost, ali se nikada nisam stidjela sebe - kazala je Lewinsky.

image2-copy

Monica Lewinsky

Lewinsky, sada 41-godišnja žena, naziva sebe "Pacient Zero", prva osoba kojoj je reputacija potpuno uništena na svjetsoj razini upotrebom interneta.

Ona je magazinu Porter kazala da je razmatrala i samoubistvo nekoliko puta i patila od depresije, a živi relativno nezapaženo u New Yorku i Londonu. Ona se još uvijek bori da zadrži osjećaj privatnosti.

- Jako dugo vremena nisam znala šta znače male i jednostavne stvari, kao što je u potraga za stanom, recimo. Kada ispunim obrazac moram razmišljati, "Hoće li neko otići s mojim ličnim podacima u medije - rekla je Lewinsky.

Ostvarenje još jednog velikog straha bio je kada je shvatila da će zauvijek biti nepodobna za zapošljavanje.

- Diplomirala sam na London School of Economics i magistrirala na polju socijalne psihologije. Dugo vremena sam bezuspješno lovila posao. Već tada sam počela shvatati koliko štete je nanijeto mojoj reputaciji i šta mi je sve oduzeto. Bio je to zastrašujući period ispunjen očajem, anksioznošću i beznađem - kazala je Lewinsky za magazin Porter.