GLOBUS

Italijanski ljekar zaražen ebolom stiže u Rim

Radio za humanitarnu grupu Emergency u Sierra Leoneu

(Mi.K.)

24.11.2014

Italijanski ljekar koji se zarazio ebolom dok je radio u Sierra Leoneu trenutno je na putu avionom u Italiju, saopćilo je danas Ministarstvo zdravlja u Rimu.

Ministarstvo navodi da je ljekar, koji je radio za humanitarnu grupu Emergency u stabilnom stanju i da sam može da jede i pije.

Očekuje se da će ljekar večeras stići u Italiju i da će biti liječen na Institutu za zarazne bolesti "Lazaro Spalancani" u Rimu, dodaje se u saopćenju.

Ljekar, za sada nema groznicu ni druge ozbiljne simptome.

Kako bi se zaštitio njegov privatni život i identitet ovog ljekara nije otkriven, a prvi je Italijan zaražen virusom ebole, prenosi agencija AFP.

Prema saopćenju Emergencyja, on je radio u centru za oboljele od ebole u Lakki, u Sierra Leoneu. Svi zaposlenici Emergencyja slijede protokol o zaštiti, ali "nijedna zdravstvena intervencija u tako teškoj epidemiji ne može biti potpuno bez rizika", precizirala je italijanska nevladina organizacija.

U aktuelnoj epidemiji ebole, najtežoj u historiji ove hemoragične groznice identificirane 1976. godine u centralnoj Africi, koja se prije godinu dana pojavila na jugu Gvineje, bilo je najmanje 5.454 mrtvih od 15.351 registriranih slučajeva, navodi se u posljednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.