BIH

U Predsjedništvu BiH obilježen Dan državnosti

Domaćini Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

24.11.2014

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović su domaćini prijema koji je upriličen povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Prijem se održava u svečanom salonu zgrade Predsjedništva BiH. Svečanosti prisustvuju zvaničnici iz javnog, kulturnog i vjerskog života BiH te predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u BiH.

Čestitajući sutrašnji dan, član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović pozdravio je prisutne i istakao činjenicu da se ni ove godine sutrašnji dan neće obilježiti na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

- Vjerujem da ne smije biti prezahtjevno zakonom urediti obilježavanje državnih i vjerskih blagdana u BiH. Siguran sam da nas upravo sutrašnji dan i njegovo obilježavanje snažno podsjeća na to što je duh BiH, te kako je ona i bošnjačka i hrvatska i srpska. Stoga, naša predanost treba biti prije svega kako ustavno i institucionalno, tako i na svaki drugi način osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda kao konstitutivnih te svih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda – kazao je između ostalog Čović.

Prisutnima se obratio i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, podsjetivši  da se prisustvom večerašnjoj svečanosti  obilježavanja Dana državnosti BiH izražava privrženost vrijednostima koje ovaj praznik simbolizuje. Izetbegović dodaje da se na taj način izražava i poštovanje prema učesnicima zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić gradu koji su u vrtlogu Drugog svjetskog rata stali na pravu stranu historije.

- Nikada ne smijemo dopustiti da se izgubi smisao ovih velikih historijskih dostignuća iza kojih već generacijama iskreno, uporno i dosljedno stoje svi antifašisti i progresivni ljudi. Ni ove godine kao ni svih postdejtonskih svečanosti obilježavanja Dana državnosti ne prisustvuje član Predsjedništva iz entiteta RS-a – kazao je Izetbegović.