GLOBUS

"New York Times": Chuck Hagel podnosi ostavku

Prijetnja Islamske države iziskuje drugačiju vrstu vojnih umijeća

Redakcija

24.11.2014

Sekretar odbrane SAD Chuck Hagel podnijet će ostavku, kako danas navodi list "New York Times" na svom sajtu, "pod pritiskom", a predsjednik Barack Obama trebalo bi da objavi tu vijest kasnije danas u Bijeloj kući.

Obama je, kako navodi taj list, donio odluku da zatraži ostavku svog ministra odbrane, jedinog republikanca u državnom bezbjednosnom timu, u petak poslije niza sastanaka u protekle dvije sedmice, naveli su neimenovani visoki zvaničnici SAD, prenosi Beta.

Isti  izvori rekli su da Obamina odluka da smijeni Hagela (68) predstavlja "priznanje da prijetnja koju donosi Islamska država zahtijeva drugačije sposobnosti od onih zbog kojih je sekretar odbrane doveden na tu funkciju".

Hagel je postavljen kako bi upravljao povlačenjem vojske SAD iz Afganistana i smanjenjem budžeta Pentagona u vrijeme mjera štednji.

"Ipak, narednih nekoliko godina zahtijevat će se drugačiji fokus", rekao je neimenovani izvor iz administracije.

On je, navodi "New York Times", insistirao da Hagel nije otpušten i da je sam pokrenuo razgovore sa predsjednikom o svojoj budućnosti, a dvojica zvaničnika zatim su se zajednički dogovorila da je vrijeme da on napusti dužnost.