GLOBUS

Litvanija šalje vojnu opremu ukrajinskim snagama, Rusi uzvratili blokadom saobraćaja

Pomoć u borbi protiv proruskih separatista na istoku zemlje

(N. K.)

24.11.2014

Litvanija će ukrajinske vojne snage opskrbiti vojnom opremom kako bi im pomogla u borbi protiv proruskih separatista na istoku zemlje, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

- Dogovorili smo se oko opskrbe konkretnom opremom koja je namijenjena ukrajinskim vojnim snagama, rekao je Porošenko nakon razgovora s litavskom predsjednicom Dalijom Grybauskaite.

- Ovo je stvarna pomoć, dodao je.

Nije poznato je li riječ o oružju ili o drugoj opremi poput radara.

Vilnius je u ponedjeljak optužio Rusiju da blokira litvaska vozila na svojim granicama. Graničari navode da su ograničenja uvedena u petak navečer, dan nakon što je litvaska predsjednica Dalia Grybauskaite nazvala Rusiju "terorističkom državom" zbog njene uloge u Ukrajini.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da ti potezi "nadilaze i najekstremističkije izjave radikalnih nacionalista u Kijevu".

- Automobilima i kamionima je praktično zabranjen ulazak u Rusiju, rekao je u ponedjeljak litvaski ministar unutrašnjih poslova Saulius Skvernelis nakon sastanka vlade.

Prema litvaskom udruženju cestovnih prijevoznika, Rusija je prekinula carinske operacije za litvaske kamione, koji su ostali blokirani na granici i carini na ruskom teritoriju.

Predsjednik udruženja Algimantas Kondrusecius je rekao da je izdana usmena uputa da se prekinu svi postupci oko robe koja dolazi iz Litve i robe koju prevoze litavska vozila.

Litavsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je pozvalo veleposlanika Rusije kako bi od njega zatražilo da odmah prekine te diskriminatorne postupke. Također je najavilo da će o toj situaciji informirati EU.

Litva, koja se početkom 90-ih godina nakon pola stoljeća oslobodila sovjetske dominacije i 2004. se pridružila Evropskoj uniji i NATO-u, čvrsto je podržala zbližavanje Kijeva i EU, prenosi Hina.

Litavski prijevoznici već su bili na udaru embarga na evropske proizvode koji je odredila Rusija kao odgovor na sankcije EU. Navodeći te okolnosti, središnja banka Litvanije je u ponedjeljak snizila svoja predviđanja rasta za 2014. s 3,3 posto na 2,9 posto.