KUĆNI LJUBIMCI

Kako da svom ljubimcu omogućite dug i zdrav život?

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći

(A.Sm.)

24.11.2014

Svim vlasnicima ljubimaca zajednička je jedna stvar - želja da njihov ljubimac živi što duže i zdravije. Kako bi to omogućili svom ljubimcu, predlažemo vam nekoliko savjeta.

Hranite ga kvalitetno

Ljubimci koji se hrane kvalitetnom hranom imaju zdravu kožu i sjajnu dlaku. Također, kvalitetna ishrana pomaže u jačanju imuniteta vašeg ljubimca, održava crijeva zdravim, može da pomogne u povećanju njihove mentalne oštrine, održi mišiće i zglobove zdravima...

Neka bude mršav

Gojazni kućni ljubimci izloženi su brojnim zdravstvenim rizicima. Gojaznost se u posljednje vrijeme našla na prvom mjestu zdravstvenih problema naših krznenih prijatelja, a istraživanja su pokazala kako ona može da skrati životni vijek psa ili mačke za čak 2 godine. Također, tu su i bolesti srca i zglobova pa dijabetes, što svakako ne želite, prenosi B92.

Redovno ga vodite kod veterinara

Svi kućni ljubimci, zahtijevaju redovnu veterinarsku njegu. Rutinski pregled kod veterinara može da otkrije zdravstvene probleme kojih uopšte niste svjesni. U većini slučajeva, rana dijagnoza poboljšava izglede za uspješno liječenje.

Također, rana dijagnoza bit će manje skupa za vas, nego onda kad je bolest već uznapredovala i zahtijeva ozbiljno liječenje.

Održavajte mu usta čistim

Bolesti zuba i ostali oralni zdravstveni problemi, mogu da uzrokuju veliku bol vašem ljubimcu, zbog čega bi on mogao teško ili uopšte da ne jede. Ako se ne liječe, ovi problemi mogu dovesti i do bolesti srca i bubrega. Osim redovnih specijalizovanih pregleda, i vi sami možete da četkate zube vašem ljubimcu kod kuće. Ako on nije veliki fan četkice za zube, postoje i druge alternative, kao što su npr. posebne poslastice i igračke, prenosi B92. Posavjetujte se s veterinarom.

Nemojte mu dopustiti da luta bez nadzora

Iako se često čini kao da mu tako činite uslugu, lutanjem bez nadzora vaš ljubimac izložen je brojnim opasnostima, uključujući grabljivice i saobraćajne nesreće, otrove itd.