BIH

Složno za državu bez diskriminirajućeg ustava

Antifašisti i borci NOR-a iz Goražda

Al. B.

24.11.2014

Iako je od sedam ofanziva šest izvedeno na prostoru BiH delegati svih naroda ove zemlje uspjeli su donijeti odluke u kojima nije bilo mjesta za tvorevine, poput današnje RS i Herceg Bosne, već samo za jedinstvenu i nedjeljivu državu BiH u kojoj će svi narodi imati ista prava – istaknuli su članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Općine Goražde na konferenciji za novinare povodom Dana državnosti BiH.

Konferencija je organizirana kraj spomen obilježja "Tito" u naselju Mravinjac kod Goražda.

S ciljem da, kažu, mladima pojasne ulogu 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, antifašisti Goražda na ovaj su način podsjetili na značaj historijskih odluka iz Mrkonjić Grada, u kojem je BiH definirana kao republika u kojoj će Muslimani, Srbi, Hrvati i svi drugi živjeti slobodno i ravopravno.

Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a poručili su da je obilježavanje Dana državnosti BiH civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana ove zemlje, koja ne zaslužuje Dejtonsko državno uređenje.

- Novi dogovori nacionalnih stranaka opominju i ukazuju na buđenje fašizma, stvaranje čistih nacionalnih prostora, zasebno školovanje i praksu da građani ne mogu birati predstavnika druge nacionalnosti. To obavezuje bh. patriote da najozbiljnije razmisle hoće li im državom upravljati oni koji su ponosni na četništvo i ustaštvo. Složno dignimo glas za našu državu BiH bez entiteta i diskriminirajućeg Ustava, a Dan državnosti je upravo prilika da to učinimo – istaknuto je na konferenciji.