BIH

Optužnica protiv Dragana Živkovića za zločine u Brčkom

Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH

Fena

24.11.2014


Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Živkovića za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjene sredinom 1992. godine u Brčkom. Optužnicu je potvrdio Osnovni sud Distrikta.

Živkovića Tužilaštvo tereti da je, kao policajac Stanice javne bezbjednosti ( SJB) Brčko, zajedno sa drugim osobama nečovječno postupao, nanosio velike patnje, fizički i psihički zlostavljao dvojicu civila bošnjačke nacionalnosti.

“Njemu je stavljeno na teret da je jednog civila, nakon što je odbio njegovu naredbu da se krsti kao Aleksandar, sproveo u logor Luka, gdje ga je više puta udarao palicom i nogama”, navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, Živković je fizički maltretirao sugrađanina ispred njegove kuće, kojeg je zatim odveo u Stanicu javne bezbjednosti, a potom i u logor Luka, gdje je nastavio njegovo zlostavljanje. Živkoviću su određene mjere zabrane s obzirom da posjeduje i državljanstvo druge države. Oduzete su mu putne isprave, zabranjeno mu je korištenje lične karte za prelazak državne granice i napuštanje mjesta boravišta, te je obavezan na povremeno javljanje policiji.

Iz Tužilaštva Brčko Distrikta BiH navode da je optužnica protiv Živkovića posljednja koja je proistekla iz predmeta oznake “A”, za koje je Haški tribunal ocijenio da postoji dovoljno dokaza da se mogu procesuirati pred domaćim pravosuđem, javio je BIRN - Justice Report.