GLOBUS

Turska: Za Erdogana žene ne mogu biti jednake s muškarcima

Otvoreno kritizirao feministkinje

Fena

24.11.2014

Turski islamsko-konzervativni predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak bez uvijanja da žene prirodno ne mogu biti jednake s muškarcima i otvoreno je kritizirao feministkinje optuživši ih da su protiv materinstva.

- Naša religija je odredila mjesto za žene, a to je materinstvo, kazao je Erdogan u Istanbulu pred okupljenim na skupu o pravu i ženama, javlja agencija AFP. - Neke osobe to mogi shvatiti, a druge ne. Ovo ne možete objasniti feministkinjama jer one ne prihvataju ni samu ideju o materinstvu - dodao je on.

Šef države je objasnio da se sa ženama i muškarcima ne može postupati na isti način, "jer je to protiv ljudske prirode".

- Njihov karakter, navike i njihov fizički izgled su različiti. Ne možete staviti u istu ravan ženu koja doji svoje dijete i muškarca - insistirao je on.

- Ne možete tražiti od žena da rade sve vrste poslova koje rade muškarci, kao što je bio slučaj u komunističkim režimima - ocijenio je predsjednik Erdogan. "Ne možete tražiti da kopaju zemlju, to je u suprotnosti s njihovom delikatnom prirodom".

Erdoganovu stranku, koja upravlja Turskom od 2002. godine protivnici redovno optužuju da želi islamizirati tursko društvo, naročito ograničavajući ženska prava. Aktuelni predsjednik, koji je bio na čelu vlade 11 godina prije nego što je u augustu izabran za predsjednika, izazvao je nekoliko puta gnjev turskih feminističkih pokreta pokušavajući da ograniči, bezuspješno, pravo na abortus i preporukom ženama da rode najmanje troje djece.