BIH

U Bihaću održana konferencija o radu pravosudnih organa BiH

U okviru projekta “Mreža podrške Sudu BiH"

F.Vo

24.11.2014

U okviru projekta “Mreža podrške Sudu BiH" kojeg, uz finansijsku podršku Ambasade SAD BiH u BiH, implementira Helsinški odbor za ljudska prava u RS-u, Bihać je bio jedan u nizu gradova gdje održana konferencija u cilju približavanja rada pravosudnih organa i Odsjeka krivične odbrane BiH lokalnim zajednicama, tokom koje su predstavnici Tužilaštva i Suda BiH građanima predstavili način rada ovih institucija, kao i postignute rezultate u vezi sa procesuiranjem lica optuženih za ratne zločine. 
- Građani vole da vide pravdu na djelu i rezultate rada naših institucija, jer se na taj način ostvaruje uspostava vladavine prava, kažnjavaju se ratni zločinci i procesuiraju počinitelji organiziranog kriminala. Do sad smo ostvarili uspješnu suradnju sa građanima koji nam pomažu u rasvijetljavanju mnogih slučajeva i tokom ovih konferencija ih podstičemo da se još više uključe u rad pravosudnih organa – kaže za Avaz Boris Grubešić, potparol Tužilaštva BiH.
Na kraju konferencije građani su imali priliku da postave pitanja ili iznesu svoje prijedloge i zapažanja u vezi sa dosadašnjim radom ovih pravosudnih institucija.