BIH

Jeftinije gorivo neće izazvati pad ostalih cijena u BiH

Potrošači o mogućim kretanjima na tržištu

T. Đ.

24.11.2014

Sniženje cijena goriva u svijetu i Bosni i Hercegovini, prema mišljenju udruženja potrošača, neće se znatno odraziti na pad cijena ostale robe i usluga koji se vežu uz ovaj energent.

Mesud Lakota, direktor potrošačke zadruge EUROBiH, kaže da problem predstavlja neuređeno bh. tržište te da zbog toga i ne očekuje pad cijena.  

- Većina domaćih proizvođača je na koljenima. Jednostavno, cijene hrane formiraju se u nekim centrima moći. Problem je i u tome što nemamo zdravu konkurenciju - kazao je  Lakota u izjavi za „Dnevni avaz“.

mesud-lakota5

Lakota: Nizak procent smanjenja

Cijene goriva u BiH niže su nego ranije i uskoro se mogu očekivati nova pojeftinjenja, izjavio je za Onasu predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata Milenko Bošković.

- Udruženje ne formira cijene, već to svaka kompanija samostalno radi. Ako je u posljednjih 15 dana cijena goriva pala dva puta, očekivati je da će još opasti - kazao je Bošković.

On očekuje da će novi pad cijena nafte uslijediti ove sedmice.

- Sniženja se mogu očekivati u narednih sedam dana, ali budući da je slobodno formiranje cijena, ne možemo govoriti precizno - rekao je Bošković.

Cijena goriva po barelu na svjetskom tržištu se kreće oko 75 dolara, što je za oko 30 posto manje nego na početku godine, kada su formirane cijene goriva u BiH.