SVAKODNEVNICA

Zašto mališani grizu

Agresivno ponašanje kod najmlađih

Redakcija

24.11.2014

Navika mališana da ujedaju uglavnom se javlja u periodu od godinu do tri i pedijatri tvrde da je to normalna faza razvoja. Međutim, neka djeca nikada je ne prođu, dok druga zadrže ovu naviku čak do petog rođendana.

Stručnjaci tvrde da djeca ujedaju jer je to za njih najlakši način da iskažu emocije koje ne uspijevaju da kanališu na drugačiji način.

Važno je znati da djeca ujedaju i kada su sretna, ali i kada su ljuta, umorna, ljubomorna ili kada traže pažnju. Najčešće to počnu raditi u za njih stresnim situacijama, pa je ujedanje "uobičajeno" ukoliko se, naprimjer, roditelji razvode, ako je rođena nova beba, kada se mijenjaju odnosi u porodici i remeti dječiji ritam.

Djeca ujedaju i kada su sretna, ali i kada su ljuta, umorna, ljubomorna ili kada traže pažnju

Također, mališani ujedaju kada ih nešto boli, pa će beba u fazi izbijanja zubića ujedati i gurati u usta sve što joj padne šaka. Ujedanjem, odnosno stavljanjem stvari u usta, djeca istražuju svijet, ali to važi samo za bebe.

Starije dijete će ponekad ujedati samo zbog toga da bi vidjelo kako će neko koga grizu reagirati. Najčešće ujedaju roditelje, brata, sestru ili drugare.

Ukoliko dijete ima 4-5 godina, a i dalje ujeda, posavjetujte se sa stručnjakom, jer ga vjerovatno nešto muči. Sama po sebi "faza ujedanja" nije problem, ali ukoliko se to produži, ona može postati početna faza agresivnog ponašanja.

Reagirajte na vrijeme

Vrlo je važno da pravilno i na vrijeme reagirate ukoliko dijete grize sve oko sebe. Ono treba što ranije shvatiti da to nije prihvatljivo ponašanje, kao i da postoje drugačiji način da se pokažu emocije.

Kada vas dijete ugrize, nemojte reagirati smijehom, bez obzira na to koliko je to simpatično i naizgled bezazleno. Ono mora shvatiti da time povređuje ljude, da ujedi nisu dio igre već da bole i da tako ne treba reagirati.

Zadatak roditelja

Nikada nemojte ohrabrivati dijete da uzvrati drugom djetetu istom mjerom. Potrudite se da dijete ne dođe u situaciju da bude toliko iziritirano da počne ujedati. Najbolje je da malu djecu vodite nekuda samo onda kada su odmorna i sita, kako ne bi ujedala iz nervoze.

Ukoliko je dijete veće i sa njim možete razgovarati, podstičite ga da emocije iskazuje verbalno. Poklanjajte djetetu dovoljno pažnje, posebno u situacijama kada su na određeni način promijenjene okolnosti ili uobičajeni životni ritam.

Zadatak roditelja je da djeci, koliko god bila mala, na vrijeme ukažu na loše ponašanje.

Pomoć stručnjaka

Djeca koja su fizički agresivna u mlađem uzrastu najčešće će nastaviti ovako da se ponašaju kada odrastu. Studije pokazuju također da djeca koja su učestalo izložena nasilju i agresiji gledajući TV program i filmove bez nadzora i pomaganja u razumijevanju razlika između poželjnog i nepoželjnog ponašanja, češće reagiraju agresivno. Ako dijete kontinuirano i učestalo ujeda, udara ili grebe drugu djecu ili ljude, roditelji bi trebali potražiti profesionalnu pomoć dječijeg psihijatra.