BIH

Da nije bilo Dana državnosti BiH, ne bi bilo ni Jugoslavije kakve se sjećamo

Finci i Filandra povodom 25. novembra

A. Nu.

24.11.2014

Bosna i Hercegovina je svoj rodni list dobila u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine, tako da je taj datum pravi rođendan naše zemlje, kazao je predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija, povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.

- To je praznik koji trebamo s velikim pijetetom obilježavati, jer da nije bilo tog praznika ne bi vjerovatno bilo ni Jugoslavije onakve kakve se sjećamo - kazao je Finci tokom obraćanja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, kojem su prisustvovali brojni studenti ovog fakulteta, a povodom dana državnosti BiH. 

Finci je izrazio je i nadu da će BiH uspjeti riješiti mnogobrojne probleme i da će uskoro dobiti parlament i vladu koja će u naredne četiri godine imati pred sobom težak zadatak da dovede BiH pred vrata Evropske unije. 

Dekan Fakulteta političkih nauka profesor Šaćir Filandra istakao je kako ne postoji pozitivan pomak u političkom smislu da bi se 25. novembar slavio u cijeloj zemlji.

- Treba da se nađu dva odgovorna čovjeka koji smatraju da treba da dođe do zajedničkog, jedinstvenog praznika, što nije izdaja nacionalnih interesa. Trenutno na političkoj sceni ne vidim takva dva čovjeka koji su spremni to uraditi- smatra Filandra. 

Da bi praznici bili jedinstveni na cijelom području države, zaključio je da je to moguće denacionalizacijom tih praznika i njegovom deideologizacijom. 

- Na ovaj način kada svako čuva svoju stranu kao isključivu i jedinu valjanu i jedino historijski opravdanu niti ima razgovora, a niti se želi doći do razgovora. Najtragičnije je da bh. političke elite i predstavnici ne shvataju negativne posljedice ovakvog stanja na svijest i raspoloženje običnih ljudi. Ova praksa sama po sebi dovodi do dalje društvene dezintegracije do fragmentacije, kao i razvoja antagonizama između ljudi - istakao je Filandra.