NOGOMET

Katanec za "Dnevni avaz": U BiH uvijek neka zafrkancija

Selektor Slovenije prokomentirao smjenu Safeta Sušića

E. MASLO

24.11.2014

Žao mi je svakog trenera koji bude smijenjen. Pape je moj prijatelj i bivši saigrač iz reprezentacije Jugoslavije, zbog toga mi je više žao i znam kako se osjeća, jer sam bio u sličnoj situaciji dva puta. No, šta se može, takve se stvari dešavaju na našim prostorima...

Primjer Islanda

Srečko Katanec, selektor Slovenije, prokomentirao je u razgovoru za “Dnevni avaz” smjenu Safeta Sušića na kormilu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

A kakve se to stvari dešavaju na “tuđim” prostorima"?

- Pa, gledajte, navest ću vam primjer Islanda. Bili smo s njima u grupi u kvalifikacijama za Mundijal 2014. i svi su govorili: “Oni su ribari, moraju se dobiti.” U baražu su ispali od Hrvatske i, siguran sam, da smo ja sa Slovenijom ili Pape s BiH ispali u tom doigravanju, bili bismo smijenjeni. Island je zadržao svog selektora i sada razvaljuju u ovim kvalifikacijama. I nas, u Sloveniji, drma taj balkanski mentalitet. Kad ide, ide, kad ne ide, kao da nikad išlo nije.

Dobro, jasno je da se ne slažete sa Papetovim otkazom, ali to je apsolvirano. Šta dalje?

- Uf, kod vas, u Bosni, uvijek neke zavrzlame i zafrkancije na svim nivoima. Ima raznih interesa, menadžera, novinara, raje s foruma... Ma, doduše, i meni se ovdje dešavaju razne stvari. Sve je to isto... Što se tiče one peterice potencijalnih Papetovih nasljednika, znam ih, s nekima sam igrao, družio se. Sve su to velika fudbalska imena, odlični stručnjaci. Siguran sam da će novi selektor BiH, pa ko god da bude, a o tome odlučuju “glave”, biti dobar...
 
Posložiti kockice

Dobro je da ih je samo pet, jer se obično u takvim situacijama počnu prijavljivati i oni s biroa za zapošljavanje. Udružite ih sve pa neka zajedno rade.
 
Može li BiH, nakon svega, uspješno završiti ove kvalifikacije?
 
- Uvjeren sam da će “Zmajevi” izboriti plasaman na Evropsko prvenstvo pa makar kao treći u grupi. No, na kraju će biti tamo gdje i zaslužuju - u Francuskoj. Nadam se zajedno sa Slovenijom. Prema imenima, BiH spada u vrh evropskog fudbala i samo se trebaju posložiti sve kockice.

Slovenija može i bolje

Iz četiri utakmice Slovenija je osvojila šest bodova i nalazi se na drugoj poziciji grupe E, iza Engleske, koja ima 12. Jeste li zadovoljni dosadašnjim rezultatima?
 
- Dobro je, ali ova Slovenija može i bolje. Moramo zadržati poziciju na tabeli koja vodi u Francusku, a to možemo samo ako u nastavku kvalifikacija budemo imali samopouzdanja i ako budemo igrali zrelo i pametno. Vjerujem u ove momke, da to mogu.