NOGOMET

Skandal u bh. fudbalu: Vučinić iz Radnika igrao protiv Olimpica i pored sankcije

Nakon dva žuta kartona

(N. K.)

24.11.2014

Iako je u fudbaler Radnika iz Bijeljine Jovan Vučinić u 14. kolu Premijer lige BiH – nakon dva žuta kartona, dobio crveni, nastupio je i u 15. kolu protiv Olimpica (2:2), piše Avazov "Sport".

U međuvremenu, Disciplinska komisija N/FSBiH ga je suspendovala – kako to obično biva kod dva vezana žuta kartona u jednoj utakmici, jedan meč, a on je tu kaznu “odradio” u Kupu Republike Srpske (Mladost – Radnik - 12. novembar).

- Uložili smo žalbu… Jednostavno, pravilnik je decidan, kaže direktor Olimpica Dino Prljača.

- Kazna zabrane igranja može biti vremenska ili za određeni broj utakmica. Vremenska kazna zabrane igranja ne može biti manja od tri mjeseca i veća od 24 (dvadesetčetiri) mjeseca, a kazna zabrane igranja određenog broja utakmica ne može biti manja od jedne utakmice i veća od 12 (dvanaest) prvenstvenih ili kup utakmica. Igrač kažnjen zabranom igranja u određenom vremenskom trajanju ne može nastupiti samo u službenim utakmicama. Igrač kažnjen zabranom igranja ne može biti u službenom zapisniku na svim utakmicama za koje je izrečena kazna zabrane igranja, niti na terenu, u sastavu vodstva kluba i na putovanju. Pod kup utakmicama, u smislu ovog Pravilnika, podrazumijevaju se utakmice za Nogometni/fudbalski kup Bosne i Hercegovine i Omladinski kup Bosne i Hercegovine. Način izdržavanja i računanja ove vrste kazne regulisan je članom 15. ovog Pravilnika. Kazna zabrane igranja povlači i zabranu vršenja funkcije i obratno, piše se u Članu 13 Disciplinskog saveza BiH.

- Znači, kartoni se mogu “čistiti” samo u prvenstvu i Kupu BiH, dodaje Prljača.

Također, direktor Olimpica navodi da izabranici Mirze Varešanovića nisu imali uslove za igru protiv Radnika u Velikoj Obarskoj.

- Pored “slučaja Vučinić”, teren je bio u katastrofalnom stanju. Mladost nije dobila licencu za teren, te svoje utakmice igra u Bijeljini, a nas je Radnik dočekao u Velikoj Obarskoj.. Mi smo prvi premijerligaš koji je prvenstvenu utakmicu odigrao u Velikoj Obarskoj. Navodno, u Bijeljini je sa stadiona podignuta travnata podloga, jer žele da stave novu… - dodaje Prljača.

- Samim tim nismo imali iste uslove kao naši konkurenti kojima je Radnik bio domaćin… Ne znam kako je komisija N/FSBiH – ne znam kako se zove, uopšte primila teren u Velikoj Obarskoj, za kraj kaže direktor Olimpica.