BIH

RS dobila deveti saziv Narodne Skupštine: Predsjednik Čubrilović, potpredsjednici iz "Domovine" nisu izabrani

SNSD sa partnerima ima tijesnu skupštinsku većinu od 42 poslanika

Redakcija

24.11.2014

21:50 Narodni poslanici pravoslavne vjeroispovijesti zakletvu će položiti u Hramu Hrista Spasitelja sutra u 10 sati. Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović završio je sjednicu NSRS večeras, jer je, kako je pojasnio, iscrpljen planirani dnevni red. RS je zvanično dobila deveti saziv Narodne Skupštine.

21:43 Nijedan predloženi kandidat koalicije "Domovina" za potpredsjednika NSRS iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda nije izabran večeras za tu funkciju, kao ni kandidat SDS-a Nenad Stevandić. 

Za predloženog Senada Bratića, glasalo je 38 poslanika, 25 nije ga podržalo, a 19 je bilo uzdržanih. Za predloženu Ivanu Lovrić glasalo je 38 poslanika, 26 nije joj dalo podršku, dok je 18 bilo suzdržanih. Za kandidata Stevandića glasali je 38 poslanika, devet mu nije dalo podršku, a 35 je bilo uzdržano.

21:40 - U ime kluba NDP izražavam nezadovoljstvo zbog četvrtog potpredsjednika, koje ste predložili, jer imamo zadovoljene konstitutivne narode do sada. Četvrti čovjek znači četvrto auto, četvrtu platu, a biće najinteresantnije kada saznamo ko je četvrti potpredsjednik - rekao je Dragan Čavić.

21:35 Poslanici su ponovo u zasijednju, nakon petnaestominutne pauze. Poslanik koalicije "Domovina" Adil Osmanović (SDA) rekao je u obraćanju poslanicima da je kandidat ove koalicije za potpredsjednika NSRS Senad Bratić (SDA), iz reda bošnjačkog naroda.

- Drugi prijedlog je Ivana Lovrić (1991) iz Prijedora, studira Visoku medicinsku školu u Prijedoru, članica Hrvatske stranke prava, po nacionalnosti Hrvatica - dodao je Osmanović.
 
Klub poslanika SDS i SRS za potpredsjednika NSRS predlaže Nenada Stevandića, poslanika u sazivu 2010-2014 godine.

21:16 Poslanici su prihvatili Prijedlog o broju potpredsjednika NS RS. Predsjedniku NS RS Nedeljku Čubriloviću do sada je dostavljen prijedlog kluba poslanika koalicije "Domovina", i to iz reda bošnjačkog i hrvatskog poslanika.

SDS zatražio je tehničku pauzu od 15 minuta. U toku je pauza

21:07 U devetom sazivu Narodna skupština RS bira četiri potpredsjednika ovog zakonodavnog tijela. Povodom Prijedloga ove odluke, koju je predstavio predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović, otvorena je poslanička rasprava. 

Čestitajući Čubriloviću, poslanik NDP-a Dragan Čavić izrazio je želje "da ne radi kao njegov prethodnik".

- Sa četiri potpredsjednika, bez potrebe nabijamo troškove - naglasio je Čavić, tražeći obrazloženje za ovakvu odluku.

- Da bi se zadovoljili i konstitutivni narodi i najveća opoziciona stranka. Tako je meni rečeno - rekao je Čubrilović.

- U odluci nije bilo obrazloženja, to će opredjeliti naš način glasanja. Nemam prijedloga, samo sam želio obrazloženje - kazao je Čavić.
 

20:57 Nedeljko Čubrilović, izabran je večeras za predsjednika Narodne skupštine RS. Čubrilović je u prethodnom mandatu obavljao funkciju ministra saobraćaja i veza RS. Potpredsjednik je DNS-a i kandidat na ovu poziciju, a podršku je dobio od koalicionih SNSD-a i SP-a, te 44 poslanička glasa večeras.

20:52 - Da razjasnimo. Nema nesporazuma. Došlo je do najdrastičnijeg kršenja poslovnika. Kada neko psuje majku, tu nema nesporazuma. Predsjednik RS mi je opsovao majku, a vi to nazivate nesporazumom. Neka mi bilo ko od poslanika kaže da li sam ikada nekome nešto slično rekao?- rekao je Borenović obraćajući se poslanicima.

20:48 Nakon što su poslanici nastavili sa radom, Poslanik SDS-a Vukota Govedarica zatražio je da se parlament izjasni o tome da li je došlo do povrede poslovnika entitetskog parlamenta, jer je predsjedniku RS dozvoljeno da replicira opoziciji, iako je njegovo prisustvo na sjednici entitetskog parlamenta u svojstvu predsjednika RS. Opozicija insistira da se Dodik pred čitavom skupštinom RS javno izvine za ponašanje prema opoziciji. Predsjedavajući Narodne skupštine RS Ilija Stevančević nekoliko je puta nadglasan od strane opozicije. Predsjednik RS "iz klupe replicira" tokom zvaničnog obraćanja opozicionih poslanika....

20:20 Tijesnu skupštinsku većinu od 42 poslanika, u odnosu na opozicionih 41, ima SNSD, jer su preksinoć ovoj stranci se priključili  Ilija Stevančević (PUP), koji je mandat dobio u okviru SDS-a, i Vojin Mitrović, koji je u toku izbora bio u okviru NDP-a, ali ne djeluje više u toj stranci. To je potvrdio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, u prvom obraćanju medijima u svojstvu predsjednika RS u periodu od 2014 do 2018 godine.

Unutar koalicije oko SNSD-a postoji parlamentra većina od 42 poslanika, a bit će i veća, u narednom periodu koji je pred nama. Predsjednik PUP-a ranije je bio u koaliciji oko SNSD-a, kao i Vojin Mitrović koji je ranije bio predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Bijeljina, a oni koji su ih prihvatali u svoje stranačke redove, trebali su prvobitno imati i te informacije.- poručio je Dodik.

Stevančević je tražio da se najniže penzije povećaju za tri posto i smatrao je  da drugi blok ne može da formira vladu i nije htio ostati uz njih, jer ne može da dođe do tog povećanja penzija, obrazložio je Dodik i dodao da očekuje da SNSD bude dio vladajuće strukture i na nivou BiH.

Međutim, morat ćemo praviti neki drugi sporazum u kojem neće biti pitanja u vezi  vojne imovine i još nekih koji su ponižavajući za RS. – naglasio je Dodik.
 

18:21 U svom obraćanju prisutnima, predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da opredjeljenje za evropske integracije nije jedini put kojim Republika Srpska želi da ide ne putu svog razvoja. 

- Saradnja sa Ruskom Federacijom, i politička i ekonomska, od vitalnog je interesa za Republiku Srpsku. Ruska Federacija je jedan od najvažnijih investitora u Republici Srpskoj, a na političkom planu jedan od najprincipijelnijih partnera u očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma na kojem počiva BiH, ali i naša prava u okviru nje - naveo je Dodik. 

Prema njegovim riječima, saradnja Srpske sa Ruskom Federacijom je uvijek bila otvorena, principijelna i bez uslovljavanja s bilo koje strane. 

17:38 Novoizabrani poslanici u Narodnoj skupštini RS-a, kao i predsjednik i potpredsjednici RS-a, Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković, položili su večeras zakletvu na sjednici entitetskog paralementa i time zvanično preuzeli mandate za naredni četvorogodišnji period. 

17:19 Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) izabrala je Komsiju za izbor i imenovanje sa devet članova, nakon višesatne rasprave na konstitutivnoj sjednici. 

Komisiju čine predsjednik Radovan Vuković, zamjenik predsjednika Vukota Govedarica, te članovi Radovan Višković, Vesna Јungić, Slavko Dunjić, Duško Ilić, Davor Šešić, Miroslav Brčkalo i Nedeljko Milaković. 

NSRS prihvatila je na početku prijedlog Socijalističke partije (SP) da Komisija za izbor i imenovanja bude dopunjena i da deveti član bude iz redova ove stranke. 

17:15 Poslanik koalicije "Domovina" Adil Osmanović (SDA) izjavio je novinarima da je iznenađen stepenom narušavanja osnovnih postulata rada zakonodavnog tijela RS-a.

On je ocijenio da se poslanici ove koalicije osjećaju prevarenim zbog jednog segmeta kršenja Poslovnika o radu, odnosno izmjene dogovora prethodno postignutog na konsultativnoj sjednici. Osmanović je dodao da je očigledno bilo kupovine poslanika, te da su poslanici koalicije "Domovina" prethodnih dana imali takve ponude i da bi najbolje bilo na nivou NSRS formirati odbor koji bi ispitao tu vrstu kršenja zakona.

16:58 Član Izvrsnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija izjavio je novinarima u Banjoj Luci da su poslanici ove stranke nezadovoljni što je današnja sjednica NSRS-a, koja je trebala imati svečani kareakter, izgledala ovako.
- Cilj opozicije očito je bio da se blokira rad Parlamenta - rekao je Tegeltija. On je dodao i da su stvoreni uslovi za izbor i imenovanje, kao i da se nada da će u toku sutrašnjeg dana predsjednik RS-a Milorad Dodik započeti proceduru imenovanja za izbor mandatara. On je dodao da nije bilo kupovine poslanika.

16:50 Završena je 15-minutna pauza i poslanici ulaze u salu.

16:45 Poslanik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je novinarima u Banjoj Luci da mu je ovo treći poslanički saziv NSRS, ali da je današnjom sjednicom izuzetno neprijatno iznenađen načinom na koji je izvršena jedna vrsta pravnog nasilja.

- Poslanici Socijalističke partije uopšte nisu imali namjeru predlagati 9. člana Komisije za izbore i imenovanje, ali je to odlučeno u režiji predsjednika te stranke Petra Đokića i predsjednika SNSD i RS Milorada Dodika, istakao je Borenović.

On je naglasio da bi ova sjednica trebala imati svečani karakter, no umjesto toga, kako je ocijenio, imala je seriju kršenja poslovnika i potpuno bespotrebnu farsu.

Borenović je dodao i da je poslije Albanije BiH druga zemlja koja je javno kupila poslanike.

16:30 Najavljena nova petnaetominutna pauza u zasjedanju.

16:10 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas novinarima u Banjoj Luci da nije prisustvovao današnjoj svečanosti koju su upriličili druga dva člana Predsjedništva povodom 25. novembra.

- Nisam prisustvovao, kao ni moji prethodnici. Moje mišljenje je da sve dok se ne donese Zakon o obilježavanju praznika u BiH nema osnova da bude drugačije - izjavio je Ivanić.

Ivanić je rekao da današnja sjednica pokazuje kako je evidentno da neće biti stabilne skupštinske većine, iako bi želio da se ova sjednica završi konstituisanjem devetog saziva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je i da je sjednica Predstavničkog doma BiH zakazana za 04. decembar, kao i da bi 10. decembra SDA trebala da imenuje mandatara na državnom nivou, čime bi Vijeće ministara moglo biti formirano najkasnije do kraja januara.

Nakon polusatne pauze koju su tražili poslanici SDS-a, nastavljeno je zasjedanje poslanika.   

15:10 U toku je polusatna pauza u Narodnoj skupštini RS, na zahtjev poslanika SDS-a, a u toku koje bi trebalo da bude održan konsultativni sastanak predsjedavajućeg NS RS Ilije Stevančevića i klubova poslanika NS RS.

15:00 Poslanik koalicije "Domovina" Adil Osmanović (SDA) predložio je upravo poslanicima, da se prvo pristupi polaganju zakletve izabranog rukovodstva RS, odnosno predsjednika Milorada Dodika, te potpredsjednika Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića.

- Mislim da bi to bilo korektno, jer očito je da ćemo teško doći do saglasnosti po drugim tačkama dnevnog reda - naglasio je Osmanović.

14:43 Predsjednik CIK BiH Stjepan Mikić uručio je danas certifikate novoizabranim narodnim poslanicima.

Mikić im je čestitao na izboru i poželio puno uspjeha u četvorogodišnjem mandatu.

nsrsqqq

Foto: ATV

14:34 Poslanik SNSD-a Radovan Vuković tvrdi da nisu prekršene odredbe skupštinskog Poslovnika kojima je definisan način formiranja Komisije za izbor i imenovanja.

- Borimo se za poštivanje skupštinskog Poslovnika, kojim je sve veoma jasno precizirano. Komisija za izbor i imenovanje mora da bude formirana u skladu sa ovim aktom", rekao je Vuković.

Poslanik SP-a Petar Đokić kaže da je ova partija u skladu sa Poslovnikom predložila Nedeljka Milakovića za devetog člana Komisije za izbor i imenovanja.

- Želimo da NSRS radi u skladu sa Poslovnikom. Sigurno je da bi odustali od našeg prijedloga da je Poslovnik prekršen - kazao je Đokić.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica tvrdi da je prijedlogom SP-a prekršen Poslovnik.

- Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka, koji je održan 13. novembra,  dogovoreno je da osam poslanika bude izabrano u ovu komisiju na osnovu osvojenih mandata. U ovom trenutku SP krši ovaj dogovor - dodao je Govedarica.

14:07 Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je na konsultativnom sastanku političkih partija dogovoreno da se na konstitutivnoj sjednici funkcioniše sa Komisijom za izbor i imenovanja koja ima osam članova, a da se izmjenom poslovnika koji reguliše ovu materiju u narednom periodu omogući da tri poslanička kluba sa po pet mandata imaju po jednog člana u Komisiji.

Poslanik SP Slobodan Protić predložio je Nedeljka Milakovića za devetog člana Komisije za izbor i imenovanja, na šta je reagovala opozicija, navodeći da je došlo do kršenja skupštinskog poslovnika.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković smatra da je ispravan prijedlog SP-a, navodeći da klub NDP-a u novom sazivu nema pet već četiri mandata.

Članom 55 skupštinskog Poslovnika definisano je da Komisija za izbor i imenovanje ima devet članova - predsjednika, zamjenika predsjednika i sedam članova, koji se biraju iz reda narodnih poslanika u Narodnoj skupštini.

Listu kandidata za izbor predsjednika i članova Komisije za izbor i imenovanje podnosi predsjedavajući prve sjednice NSRS, na osnovu prethodnog dogovora sa predsjednicima klubova poslanika i poslaničkih grupa.

13:56 Sjednici prisustvuju predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović i članovi Vlade, predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, predstavnici političkog, javnog i vjerskog života u RS i BiH, ambasada, te međunarodnih institucija.

U NSRS od 2014. do 2018. godine SNSD će imati 29 poslanika, SDS-PUP-SRS RS 24, DNS-NS-SRS osam, PDP sedam, te SP, NDP i Koalicija "Domovina" po pet.

nsrs

Foto: RTRS

13:49 Početak sjednice obilježila je poslanička rasprava o formiranju skupštinske Komisije za izbor i imenovanja, koja je i sada u toku.

Predsjedavajući Stevančević rekao je da je na konsultativnom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka dogovoreno da Komisija za izbor i imenovanja ima osam članova.

Također, dogovoreno je da na idućoj sjednici NSRS bude pokrenut postupak izmjene skupštinskog Poslovnika prema kojem bi Komisija za izbor i imenovanja imala 11 članova, kao i definisanje sastava ostalih radnih tijela.

Naveo je kako se prema Poslovniku za predsjednika Komisije za izbor i imenovanja bira poslanik iz reda političke stranke koja je dobila najviše poslaničkih mjesta u NSRS.

Stevančević je predložio odluku kojom se u Komisiju za izbor i imenovanja imenuju: Radovan Vuković, predsjednik; Vukota Govedarica, zamjenik predsjednika; te članovi Radovan Višković, Vesna Jungić, Slavko Dunjić, Duško Ilić, Davor Šešić, Miroslav Brčkalo.

stevancevic

Foto: Screenshot (Ilija Stevančević)

13:04 Intoniranjem himni BiH i Republike Srpske (RS) u Banjaluci je počela konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS.

Poslanici su jednoglasno usvojili dnevni red, prema kojem bi svečane zakletve trebalo da polože novoizabrani poslanici, kao i predsjednik RS Milorad Dodik i potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić.

Na sjednici bi trebalo da budu izabrani predsjednik i potpredsjednici Parlamenta, konstituisano radno predsjedništvo, te verifikovani mandati poslanika.

Poslanici bi trebalo da donesu i odluku o broju potpredsjednika NSRS i njihovom izboru.

3rtrs

Foto: Screenshot

Na sjednici bi trebalo da budu usvojena i dva zaključka kojima se pokreću inicijative za izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda RS.

Konstitutivnom sjednicom devetog saziva NSRS predsjedava najstariji poslanik Ilija Stevančević, a u radu mu pomažu najmlađi poslanici i generalni sekretar.

U toku je rasprava o izboru članova Komisije za izbor i imenovanje.