REGION

U Hrvatskom saboru počele konsultacije o osudi Šešeljevog puštanja

Donošenje deklaracije inicirala bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor

Autor:Fena

24.11.2014

U Hrvatskom saboru danas su počele konsultacije o tekstu saborske deklaracije kojom bi se osudilo to što je ratni zločinac Vojislav Šešelj pušten iz haškog pritvora bez ikakvih uslova, a da se haško tužilaštvo na to nije žalilo.

Donošenje deklaracije inicirala je bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor, koja nije željela prejudicirati kad bi Sabor mogao donijeti deklaraciju, odnosno hoće li mu to poći za rukom do četvrtka kada Evropski parlament, na poticaj hrvatskih europarlamentaraca, raspravlja o rezoluciji o postupanju Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i Šešeljevom puštanju na slobodu.

- Bitno je da uspijemo dogovoriti tekst deklaracije - rekla je Kosor novinarima prije konsultacija, ne želeći spekulirati hoće li deklaracija biti donesena do četvrtka.

- Sve zavisi o tome kojim ćemo tempom raditi, kad će prijedlog biti uvršten u dneveni red i kad će biti glasovanje. Bitno je da se dogovorimo, to bi bila sjajna poruka - rekla je Kosor.

Navela je da se sve stranke, klubovi i zastupnici mogu ujediniti u osudi činjenice da je Šešelj pušten iz pritvora bez uslova, da je uopće pušten, te da se haško tužilaštvo na to nije žalilo.

Konsultacijama su se, među ostalim, odazvali predstavnici SDP-a, HNS-a, Hrvatskih laburista i HDZ-a. Davor Mlakar potvrdio je da HDZ ima svoj prijedlog deklaracije.