GLOBUS

Samo Sirijci uporniji: Srbi masovno traže azil u Njemačkoj

14.000 zahtjeva od januara do oktobra

(N. K.)

24.11.2014

U Njemačkoj je od početka ove godine dramatično porastao broj državljana Srbije koji traže azil, a trenutačno je više tražitelja azila jedino iz Sirije, pišu beogradski mediji.

S 14.000 zahtjeva za azil u Njemačkoj od januara do oktobra državljani Srbije dospjeli su na drugo mjesto iza Sirije, a situaciju bi trebale promijeniti najnovije mjere njemačke vlade, navode Večernje novosti.

List piše da je Njemačka 6. novembra i službeno klasificirala Srbiju kao sigurnu zemlju porijekla, što znači da će njeni državljani koji traže azil uglavnom biti odbijani i to po ubrzanom postupku.

Njemački veleposlanik u Beogradu Heinz Wilhelm kaže da je Srbija, zajedno s BiH i Makedonijom, stavljena na listu zemalja za koje postoji pretpostavka da ne provodi politički progon svojih građana.

Usvojenim aktom se "gotovo potpuno onemogućuje da srpski državljani koji traže utočište u Nemačkoj zbog loše privredne situacije i dolaze u potrazi za poslom, legaliziraju svoj boravak kao politički azilanti", objasnio je njemački diplomat za list.

To konkretno znači, kaže Wilhelm, da će bilo koji srbijanski državljanin, koji zatraži politički azil u Njemačkoj, morati dokazati da je u njegovom konkretnom slučaju bilo političkog progona.

Istovremeno, procedura odlučivanja o zahtjevu za azilom je ubrzana pa će svi tražitelji, u slučaju negativne odluke njemačkih vlasti, morati napustiti tu zemlju u roku od sedam dana.

I Srbija je također poduzela niz mjera kako bi se smanjio broj azilanata u Nemačkoj i zemljama EU pa je, među ostalim, uvela novo krivično djelo koje se odnosi na nedopušten prijevoz i pomaganje migrantima.

Njemački veleposlanik, međutim, upozorava da bi, nakon ukidanja viznog režima 2009. godine, "bio veliki korak unazad da se ukine vizna liberalizacija, pogotovo što je Srbija započela pregovore o članstvu".

- S obzirom da se broj azilanata iz Srbije povećava prošle i ove godine, ne može se isključiti da neko zatraži da se ograniči broj ljudi koji dolaze u Njemačku tako što bi se opet uvele vize. Nadamo se da će se broj azilanata smanjiti i da vizna liberalizacija neće biti dovedena u pitanje, poručio je njemački veleposlanik u Beogradu Heinz Wilhelm.