SARAJEVO

Vlada ostala bez novca pa obustavila sve isplate

Kantonalna vlast na čelu sa SDA opustošila budžet

S. MUHIĆ

24.11.2014

Vlada Kantona Sarajevo, koju godinama predvode premijer i ministri iz Stranke demokratske akcije, potpuno je ispraznila kantonalni budžet. Odlazeća Vlada, na čelu s vršiocem dužnosti premijera Muhamedom Kozadrom, koji je i ministar finansija, nema novca ni za izvršavanje osnovnih obaveza!?

Vlada je zbog te činjenice poduzela radikalne mjere. Na jednoj od posljednjih sjednica, na prijedlog Kozadre, usvojena je odluka kojom se privremeno, ali potpuno, obustavljaju isplate iz budžeta KS.

Kako se navodi u odluci, odnosno dokumentu koji je objavljen i u “Službenim novinama KS”, u narednih 45 dana obustavlja se isplata svih tekućih i kapitalnih transfera planiranih u budžetu.

- Odluka se ne primjenjuje za otplatu kredita, isplate plaća, doprinosa, poreza... Također, Vlada će zaustaviti preuzimanje obaveza i predložiti produžavanje ugovorenih rokova za plaćanja - navedeno je u ovoj odluci.

S druge strane, za sve ostale isplate novca nema. Odluka je usvojena kako bi se uravnotežio budžet, jer se u proteklom periodu mnogo više trošilo nego što se imalo.

budzet-obustava-isplata

Faksimil odluke Vlade KS: Obustavljene isplate