GLOBUS

Jihadi John ima dvojnika?

Kako bi zbunio nadzor

(Mi.K.)

24.11.2014

Nova analiza najnovije snimke pogubljenja američkog humanitarca Petera Abdula Rahmana Kassiga, otkrila je da Jihadi John možda koristi dvojnika kako bi zbunio nadzor područja kojeg saveznici provode bespilotnim letjelicama.

Prema mišljenju analitičara, na snimcima se nalazi drugi militant, a ne takozvani Jihadi John, džihadist s londonskim naglaskom.

Drugi džihadist s balaklavom vidljiv je samo u jednom kadru, što je analitičare dovelo do zaključka da je namjerno skriven, prenosi Mirror.

Svi ostali džihadisti u videu pokazuju svoje lice, a podsjetimo, riječ je o videu u kojem su smaknuti sirijski vojnici i piloti te Kassig.

"Mogao bi to biti dvojnik ili mamac", smatra Veryan khan, urednik i direktor Terrorism Research and Analysis Consortiuma, koji je snimku proučio za britanski antiekstremistički think-tank Quillam.

"Ne tvrdim da znam odgovor, ali njegov oblik i veličina su slični", dodaje Khan.

Inače, vjeruje se da je Jihadi John zapravo londonski reper Abdel-majed Abdel Bary (24), a protekle sedmice je na internetu pojavila se snimka na kojoj daje izjavu tokom prosvjeda u Londonu 2011. godine.