BIH

Babić ide za savjetnicu u Ambasadi BiH u Madridu

Lagumdžija posljednje ministarske dane troši na ispunjenje želja

Autor:S. D.

24.11.2014

Zlatko Lagumdžija, odlazeći ministar vanjskih poslova i predsjednik SDP-a čija je smjena sa te stranačke pozicije sve izvjesnija, posljednje funkcionerske dane koristi za „strateško raspoređivanje“ svojih odanih kadrova u Ministarstvu vanjskih poslova, saznaje „Dnevni avaz“.

Nakon što je u MVP-u trajno uhljebio brojne savjetnike koje je doveo u tu instituciju tokom protekle četiri godine, sada se bori da najlojalnijima ispuni i želje za unapređenjem.

Tako bi, kako saznaje „Avaz“, Lagumdžijina savjetnica Danijela Babić, čiji je dolazak iz Banje Luke u njegov kabinet 2011. godine bio pravo iznenađenje, uskoro trebala otići na poziciju savjetnice u Ambasadi BiH u Madridu.

Upućeni u dešavanja u MVP-u kažu da nakon vrtoglavog uspona Danijele Babić, ovaj Lagumdžijin poklon savjetnici za kraj mandata i nije iznenađenje.

Naš izvor kaže da je na početku Lagumdžijinog mandata Babić dovedena prvo u svojstvu saradnice za medije, da bi ubrzo bila raspoređena u sektor za multilateralnu saradnju.

Potom je po jednom konkursu imenovana na mjesto prvog sekretara za bilateralne odnose, čime je iz statusa politički imenovanog savjetnika dobila onaj državnog službenika, a time je zaštićena od gubitka posla s odlaskom ministra s pozicije.

- Uprkos najnovijem imenovanju, Babić nikada nije ni odlazila iz kabineta ministra, s kojim je, evo, prije nekoliko dana bila i u Briselu. Tako da ova posljednja pozicija u Ambasadi u Madridu namijenjena Danijeli više nikoga ne iznenađuje, iako su za to mjesto potrebni mnogo više iskustva i znanja nego što ga ima Babić - kaže naš sagovornik.

Saznajemo da je Babić posebno insistirala na odlasku u Španiju jer je u glavnom gradu te zemlje svojevremeno i magistrirala.