BIH

U Sarajevu povećana koncentracija prašine, a u Zenici sumpordioksida

Federalni Hidrometeorloški zavod

Fena

24.11.2014

Tokom vikenda i u ponedjeljak meteorološka situacija u većem dijelu Bosne pogoduje akumuliranju zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, što je u skladu s iskustvima u ovom dijelu godine i karakteristično za dolinsko-kotlinska područja u kojima se nalaze značajniji industrijski i populacijski centri naše zemlje.

- Ovakva situacija će se zadržati i tokom sutrašnjeg dana, dok se u srijedu očekuje blago poboljšavanje općih meteoroloških koji će usloviti smanjenje zagađenja zraka - saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Na mjernim stanicama Općine Zenica tokom jučerašnjeg dana su zabilježene satne vrijednosti koncentracija sumpordioksida iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru, a srednje dnevne vrijednosti su iznosile od 310 (Tetovo) do 518 mikrograma po metru kubnom (Centar - Robna kuća).

- Najviše koncentracije sumpordioksida su zabilježene u poslijepodnevnim satima kada su na tri mjerne stanice Općina Zenica u 5 do 7 uzastopnih sati registrovane vrijednosti iznad 500 mikrograma, što je inače preduslov za proglašenje uzbune, ali uz uslov da se u naredna tri dana očekuje stabilna atmosferska situacija - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da prelazak dnevne granične vrijednosti od 125 mikrograma ukazuje da je riječ o zraku treće kvalitete, s obzirom na to da su i koncentracije prašine (lebdećih čestica, PM10) dostizale visoke vrijednosti.

Srednje dnevene koncentracije prašine su dostizale vrijednosti od 165 do 240 mikrograma po metru kubnom, a graniča vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka je 50 mikrograma dnevno po metru kubnom.

Vrijednosti ostalih mjerenih parametara (Azotni oksidi, prizemni ozon i ugljični monoksid nisu dostizale granične vrijednosti).

Prema mjerenjima na mjernoj stanici FHMZ-a u Jajcu, značajnijeg zagađenja u ovom gradu nema.

Prema podacima sa stanica u Sarajevu kojima upravlja Zavod za javno zdravstvo KS i stanici FHMZ-a, u glavnom gradu nema značajnijeg zagađenja sumpodioksidom, no postepeno se akumulira prašina (lebdeće čestice, PM10) što je posljednjih godina i karakteristično.

Srednje dnevne vrijednosti na Otoci i Ilidži su bile nešto ispod 150 mikrograma, a na stranici "Alipašina" oko 170 mikrograma. Treba uzeti u obzir da je stanica "Alipašina" locirana na raskrsnici te je očekivano da rezultati mjerenja na ovoj stanici uvijek budu relativno visoki.

U Tuzli, nije zabilježeno značajnije zagađenje zraka. Samo je na stanici u centru grada (BKC) zabilježena srednja dnevna vrijednost koncentracija sumpordioksidaod 150 mikrograma po metru kubnom, gdje je prekoračena dnevna granična vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka.

Odnedavno je uspostavljen i redovan monitoring kvaliteta zraka u Lukavcu, u centru grada.

Na stanici kojom upravlja kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzla jučer su izmjerene dnevne koncentracije sumpordioksida od 98 mikrograma po metru kubnom. Registrovane su izuzetno visoke vrijednosti prašine (PM 2,5) u zraku – 266 mikrograma srenja dnevna vrijednost, a satne vrijednosti su dostizale i 1300 mikrograma po kubnom metru.

- Monitoring kvaliteta zraka u ovom gradu je odavno neophodan i nadamo se da će buduća mjerenja služiti kao uporište za poduzimanje koraka za ublažavanje zagađenja zraka u Lukavcu - saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.