BIH

Kanadski Bošnjaci poručili: Usvojiti rezoluciju o Šešelju

Na akademiji povodom Dana državnosti BiH u Torontu

(D. K.)

24.11.2014

U Torontu je održana akademija povodom Dana državnosti BiH, u organizaciji BIZ "Gazi Husrev-beg" Toronto, a pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Instituta za istraživanje genocida (IGC) Kanada i kanadske bošnjačke zajednice.

Pored velikog broja građana BiH koji žive u Kanadi i Kanađana, prijatelja BiH, akademiji su prisustvovali i član Kanadskog parlamenta, član Kanadske vlade i predsjednik Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu Bernard Trottier i Fuad Đidić, zamjenik ambasadorice BiH u Kanadi Koviljke Špirić.

Akademiju su uljepšali najmlađi učenici Škole bosanskog jezika iz Toronta i nezaobilazni Hamdija Torlak na sazu sa bh. patriotskim pjesmama, saopštio je IGC Kanada.

Kako se navodi, KBSA i IGC Kanada dobili su pismeno priznanje od člana Kanadskog parlamenta i predsjednika Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu za rad na planu predstavljanja države BiH u kanadskom društvu - kanadskom Kulturnom mozaiku, te za izuzetan rad za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi i svijetu.

Izlaganje o značaju Dana državnosti podnio je profesor Emir Ramić, direktor IGC Kanada.

- Nacionalni interes Bošnjaka je očuvanje BiH kao jedinstvene države svih njenih građana i naroda. To je ključni, fundamentalni, najviši interes i vrhovni nacionalni cilj Bošnjaka. To je suštinska odredba nacionalnog programa Bošnjaka. U najtješnjoj povezanosti sa borbom za biološki opstanak jeste očuvanje Bošnjaka kao političkog naroda, a ne samo vjerske grupe. Tu svoju karakteristiku Bošnjaci će zadržati sve dok postoje teritorijalna cjelovitost, nezavisnost, integritet i suverenitet BiH i njenih institucija preko kojih se oni ostvaruju - rekao je Ramić.

Kako je naveo, bošnjački nacionalni interes je i uvođenje pravnih kategorija jedinstvene države, te zamjena agresivne, zločinačke i genocidne ideologije, politike i prakse - postulatima građanskog društva i države.

- Jedino u demokratiji Bošnjaci mogu živjeti sigurno i slobodno. Jedino tamo gdje je zagarantovana puna vjerska, nacionalna i kulturna sloboda Bošnjaci mogu živjeti čovjeka dostojnim životom. Svako gaženje i ugnjetavanje političkih, vjerskih ili nacionalnih prava ma koje vjerske ili nacionalne skupine ili pojedinca uvijek je pogađalo Bošnjake. Zato se svaki oblik državnog uređenja BiH mora temeljiti na univerzalnim političkim i ekonomskim principima demokratskih društava. Bošnjaci borbu za demokratiju uzimaju kao osnovu borbe za očuvanje i razvijanje državnopravnog suvereniteta BiH i njene političke nezavisnosti - dodao je Ramić.

Profesor Ramić je na kraju izlaganja iznio poruku kanadskih Bošnjaka koja je usvojena aklamacijom.

Na Akademiji povodom Dana državnosti BiH kanadski Bošnjaci žele upozoriti Predsjedništvo i Parlament BiH, kada je u pitanju ratifikacija granice BiH i Crne Gore, da ne dodijele taj prostor Crnoj Gori, jer je to suvereni prostor bh. države.

Pitanje Sutorine je civilizacijski test  za sve bh. političare, ali i za međunarodne političke subjekte i međunarodnu pravdu. Kanadski Bošnjaci traže da Predsjedništvo BiH i Parlamenta i BiH vrate Sutorini tamo gdje historijski, pravno, geografski pripada - bh. državi.

Ramić je javno zatržio od prisutnog član Kanadskog parlamenta, člana Kanadske vlade i predsjednika Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu Bernarda Trottiera da Kanadska vlada pomogne u vraćanju Sutorine BiH.

Kanadski Bošnjaci podržavaju inicijativu da Evropski parlament usvoji rezoluciju kojom bi se osudilo ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja. Istovremeno traže raspravu o Šešelju i u Vijeću sigurnosti i Generalnoj skupštini UN-a sa ciljem potpunog slamanja njegove agresivno-genocidne i ekstremno-nacionalističke politike velike Srbije.

- Puštanje Šešelja je poraz pravde i međunarodnog prava i rezultira gubitkom poverenja građana u međunarodno pravosuđe. U predmetu Šešelj "nepravda je otišla još dalje, jer Šešelj po izlasku na slobodu organizuje političke skupove, ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama. On ponovo govori jezikom mržnje i svojim izjavama i govorima obnavlja ideologiju velike Srbije koja je bila ishodište agresije i genocida na BiH i Bošnjake. To destruktivno deluje na sam krivični postupak koji se vodi u Hagu, unosi strah među ljude, posebno žrtve i svjedoke i dezavuiše samu ideju međunarodne pravde - naveo je Ramić.

Od člana Kanadskog parlamenta, Kanadske vlade i predsjednika Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu Bernarda Trottiera zatražio je da Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH učini sve kako bi se optuženik sa najgore ratne zločine poslije holokausta u Evropi, agresija i genocid na BiH, Šešelj vratio tamo gdje jedino i pripada u tamnicu. Također je zatražio da Kanadski parlament usvoji rezoluciju o Šešelju.

Kanadski Bošnjaci izražavaju duboku zabrinutost i podržavaju protestno pismo KBSA svim odgovornim američkim institucijama, zbog sramnog čina pojedinaca, vandalskih namjera, koji su oskrnavili bošnjačko mezarje u Seattleu, saveznoj državi Washington. Skrnavljenje mezarje predstavlja vandalski čin, i čin zločina u miru. Kanadski Bošnjaci očekuju brzu i efikasnu akciju od agencija i pojedinaca koji su odgovorni za sigurnost mezarja i svih drugih vjerskih ustanova. Izražavamo uvjerenost da su počinitelji ovog sramnog, anticivilizacijskog, nehumanog, neljudskog i zločinačkog djela vandali koji ovim huliganskim činom žele izazvati nerede i potaknuti mržnju prema bošnjačkoj zajednici Seattlea. Kanadski Bošnjaci, podržavajući rad KBSA i IGC-a, poručuju američkim Bošnjacima, posebno onima iz Seattlea, da ostanu dosljedni baštenici Ideje BiH i bh. duha, bh. odgovora priznavanja i tolerisanja različitosti.

- Čovjek bez domovine je mrtav čovjek. Progonstvo iz domovine je najteža kazna živom čovjeku, jer što je čovjek bez domovine, bez jezika svoje domovine. BiH, i pored mnogih agresija i genocida, ostaje vječna globalna slika svijeta sa bh. hižom, što je univerzitet slobodoumlja u obliku ideje BiH i bh. duha - dodao je Ramić.

Obilježavajući 10 godina od povlačenja kanadske vojske iz mirovne misije iz BiH, 8. novembra ove godine održana je također prigodna manifestacija u prisustvu člana Kanadskog parlamenta Bernarda Trottiera, člana Upravnog odbora KBSA Mirsada Smajića i bošnjačkih imama iz Toronta Nedžada Hafizovića i Adnana Balihodžića, kao i brojnih kanadskih zvaničnika.