BIH

Dejton se rodio u hotelu "Nada"!

Džon Mekens, bivši oficir i svjedok pregovora

T. LAZOVIĆ

24.11.2014

Dejton u američkoj državi Ohajo, grad u kojem je prije 19 godina potpisan Mirovni sporazum koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, obilježava taj događaj od sudbinske važnosti za zemlju i ljude koji su hiljadama kilometara udaljeni.

Svjedoci događaja prisjećaju se historije koja je nastajala u vojnoj bazi „Wright-Patterson“ i samom gradu.

Na sve se pazilo

Jedan od njih je Džon Mekens (John McCanse), bivši oficir zrakoplovstva američke vojske koji je bio zadužen za logistiku i pripremu pregovora u Dejtonu. U ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Mekens, danas član Komiteta za obilježavanje godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, prisjeća se dana presudnih za BiH.  

- O svemu se pregovaralo i na sve se pazilo, pa i na to gdje će ko sjediti za okruglim stolom i nasuprot koga - rekao je Mekens, tada pomoćnik Nikolasu Barnsu (Nicholas Burns), tadašnjem portparolu Stejt departmenta.

Mekens je učestvovao i u plasiranju informacija o pregovorima u javnost, što je, kako ističe, bilo vrlo važno za konačni ishod.

mekkens-dejton

Mekens: Bio zadužen za logistiku

- Dvije sedmice prije dolaska delegacija pripremali smo teren. Pozvali su me da učestvujem u tome i bilo je veoma mnogo posla - kaže on.

Većina zvaničnih pregovora odvijala se u velikoj sali hotela "Hope", kako kaže, tokom radnih sati. Sporazum je i parafiran u hotelu čiji naziv na engleskom jeziku znači - nada. Ali, Mekens dodaje, dosta važnog odvijalo se i u sjedištima delegacija iz BiH, Evropske unije i zvanične američke delegacije kojom je rukovodio pokojni ambasador Ričard Holbruk (Richard Holbrooke). Konferencijska dvorana u hotelu u kojem se sve odvijalo danas nosi njegovo ime.

holbruk-hag

Holbruk: Ubjeđivao Miloševića

- Hotel se nalazi u bazi i morali smo napraviti ogradu i odvojiti ga od vojnog dijela. Odabrano je pet identičnih objekata u koje su trebale doći delegacije i naručili smo potpuno jednak namještaj. Sve je brižljivo planirano, a s nadom da će pregovori biti uspješni - kaže Mekens.

Američki zvaničnici, ističe on, uložili su mnogo truda i komunicirali sa svima pojedinačno pokušavajući ostvariti napredak i zaustaviti ubijanje civila.

- U sali su bile ogromne mape teritorija. Slobodan Milošević, moram reći, imao je reputaciju teškog sagovornika i pregovarača. To je i tada bilo poznato. Ne moram govoriti da je Holbruk mnogo vremena utrošio da pobije Miloševićeve pozicije i pronađe mehanizam da ga ubijedi. Drago mi je što je uspio u tome - kaže Mekens.

Turistička atrakcija

Kako ističe, sve se odvijalo relativno brzo i oni koji su radili u Dejtonu bili su svjesni da se radi o krupnom događaju.

- To je velika vojna baza u kojoj su u to vrijeme bile hiljade vojnika. Život se odvijao relativno normalno za većinu, ali smo, ipak, osjećali važnost trenutka – ističe on.

Stalna postavka fotografija podsjeća na događaj koji je obilježio poslijeratnu BiH.

- Stanovnici Dejtona shvatili su koliko su to bili važni pregovori. Mi smo podržavali pregovarače i slali smo pizze i čips, imali smo okupljanja podrške miru, pisali smo im pisma i čak su djeca ostavljala svoje radove u holu ovog hotela. To nećemo nikada zaboraviti - kaže Mekens.

Ističe da i danas svi oni koji dolaze u ovaj grad kao turisti obilaze lokacije kao turističku atrakciju.

- Ovo je važno i za naš grad i vrlo rado s gostima podijelim sjećanja - dodaje Mekens, koji je 2004. godine posjetio i Sarajevo, koje je grad pobratim s Dejtonom.

Konkurs za logo godišnjice

Već sada su, kako ističe Mekens, kao član Organizacionog odbora, počele pripreme za obilježavanje 20. godišnjice Sporazuma. Bit će otvoren konkurs za svečani logo, a na njemu će moći učestvovati srednjoškolci iz Dejtona i Sarajeva.

- To će biti prilika da vidimo kakve je efekte imao Dejtonski sporazum na BiH, region i cijeli svijet - naveo je Mekens, prenose mediji.

Možda je vrijeme za novi dogovor

- Pratimo razvoj situacije u BiH, ne možda koliko bi trebalo, ali nas zanima - kaže Mekens.

Prema njegovim riječima, drago mu je što se razmišlja o evoluciji onoga što je dogovoreno u vojnoj bazi.

- Vidim da su ljudi danas mnogo spremniji za dogovor nego tada dok je još trajao rat. Možda je to prilika da se popravi ono što je potrebno - kaže ovaj bivši oficir koji se danas bavi konsultantskom djelatnošću u Dejtonu.

Gradonačelnica Dejtona: Ostali smo vezani uz BiH

Gradonačelnica Dejtona Nan Vili (Whaley) izjavila je za "Avaz" da je ponosna na činjenicu da je Dejton, na neki način, donio mir u BiH.

- Bila sam studentica u vrijeme pregovora i pratila sam sve događaje. Bila sam kasnije i u Sarajevu i drago mi je što su gradovi ostali vezani. Moja prijateljica Azra redovno me obavještava o svemu što se događa u BiH - kazala nam je gradonačelnica Vili.

 

141.000 stanovnika
1805. godine osnovan grad Dejton
Braća Rajt, pioniri letenja, osnovali su bazu „Wright-Patterson“, u kojoj je potpisan Dejtonski sporazum