BIH

Davidi upozorio VSTV

Zbog prijedloga za ukidanje Pravilnika o sukobu interesa

A. L.

24.11.2014

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi (Renzo Daviddi) uputio je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH pismo u kojem članove te institucije najozbiljnije upozorava na štetnost njihove namjere da van snage stave Pravilnik o sukobu interesa članova VSTV-a ili da ga znatno izmijene.

Ovaj prijedlog potekao je od Jovana Čizmovića, člana VSTV-a, a, kako je Avaz već pisao, time bi bila otvorena vrata zapošljavanju najbližih članova porodice pojedinih članova VSTV-a.      

U pismu upućenom predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji jasno je potcrtano da su na posljednjim tehničkim konsultacijama s predsjednikom i predstavnicima VSTV-a razgovarali o tome da se ključni pravni propisi u pravosuđu ne stavljaju u proceduru prije koordinacije sa EU i unutrašnjih konsultacija.

- Preporučujemo da se VSTV BiH striktno pridržava preporuka Strukturalnog dijaloga o ovom važnom pitanju kao što je to bio slučaj do sada. Bilo koji korak koji se načini prema prethodnom stanju ugrozit će nedavni napredak i stečenu sliku VSTV-a u javnosti te kao ključnog partnera Evropske unije u Strukturalnom dijalogu o pravosuđu i dodatnim pitanjima vladavine prava - navodi se u pismu upućenom Tegeltiji.

Nakon ovakvog oštrog upozorenja iz EU, ostaje da se vidi hoće li Čizmović povući svoj prijedlog na sjednici VSTV-a koja je zakazana za 27. novembar.

 

faksimil-davidi

Faksimil pisma: Koji članovi žele ukinuti ptavilnik