BIH

BiH su vraćena prava stara hiljadu godina

Nađa Biser-Taso, učesnica NOB-a, o Danu državnosti

A. L.

24.11.2014

Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već je i srpska i hrvatska i muslimanska. Ta čuvena rečenica izgovorena je 25. novembra 1943. godine na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH), na kojem je potvrđen kontinuitet državnosti BiH.

Dijele djecu

Sutra se navršava 71. godišnjica ZAVNOBiH-a i to je jedan od najznačajnijih datuma u našoj historiji, Dan državnosti BiH. Nađa Biser-Taso, učesnica Narodnooslobodilačke borbe (NOB), kaže da se danas premalo govori o važnosti tog datuma.  

- Stvorena je jedinstvena i nedjeljiva država za koju smo se borili i mislimo da smo izvojevali pobjedu. Stvorena je Jugoslavija u kojoj je BiH bila ravnopravna država sa svim prerogativima i pravima kakve je imala prije hiljadu godina. Mladi se trebaju boriti za ideale za koje smo se mi borili, a bez toga nema života u BiH - kaže Biser-Taso.

Evocirane uspomene

Ovim povodom jučer je na platou ispred Doma ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu organiziran svečani program, a prisutnima se obratio predsjednik SABNOR-a u BiH Bakir Nakaš.

On je kazao da je do 1992. godine daleko više obilježavan 29. novembar kao Dan Republike, koji je obilježavao godišnjicu 2. zasjedanja AVNOJ-a, ali je 25. novembar bio dan kojim je uvijek na određeni način evocirana uspomena na stvaranje jedinstvene BiH. Okupili su se članovi SUBNOR-a i SABNOR-a iz cijele BiH, ali i predstavnici udruženja „Josip Broz Tito“ i svi oni koji, rekao je Nakaš, na određeni način nose u srcu taj datum.

Ekspanzija neofašizma

Prema riječima Biser-Taso, ono što zabrinjava jeste ekspanzija neofašizma, što se ogleda u oživljavanju profašističkih organizacija, isticanju fašističkih parola, simbola...

- U BiH nema zakona da se to spriječi unatoč našim nastojanjima. Neofašizam nesmetano djeluje i sve to truje narod i omladinu - ističe Biser-Taso.