NAUKA

Revolucija na polju forenzike: Mašina pronalazi ubicu za 90 minuta

Tim naučnika napravio "RapidHIT“

(J. Be.)

24.11.2014

Tim britansko-američkih naučnika napravio je uređaj "RapidHIT“, sposoban da testira DNK za samo 90 minuta. Ova sprava već je pomogla policajcima da u rekordnom roku uhapse kriminalce, među kojima i ubice.

Arizona je postala prva savezna država koja koristi napredni uređaj, a koristit će ga i američka ministarstva odbrane, nacionalne sigurnosti i pravde, koji su i platili njegov razvoj.

Brzo hapšenje

Šerif okruga Richlan u Arizoni nedavno je pomoću uređaja „RapidHIT“ vrlo brzo otkrio krivca za pokušaj ubistva i oružane pljačke. Kako kaže, zahvaljujući novom uređaju oni su na dijelu odjeće sa mjesta zločina otkrili DNK, testirali ga i identifikovali osumnjičenog za manje od dva sata.

- Mašina ne samo da nam je uštedila vrijeme već nam je pomogla da brzo sklonimo opasnog kriminalca s ulica - rekao je on.

S dosadašnjim tehnikama testiranja DNK potrebno je najmanje dva dana za dobijanje rezultata, ali najčešće se čeka oko dvije sedmice. Ovaj sistem će znatno ubrzati hapšenje svih kriminalaca, a posebno ubica koje ostave DNK tragove, piše Kurir.

Uređaj košta 250.000 dolara i već su počele da ga kupuju mnoge države poput Kine, Rusije i Australije. Razvili su ga stručnjaci kompanija "IntegenX“ iz SAD i „K Forensic Services“ u Britaniji.

Uređaj može da uporedi otkriveni DNK sa svim uzorcima iz nacionalne baze, i to za veoma kratko vrijeme.

- "RapidHIT“ je uspješno uspio provjeriti DNK dobijen iz različitih uzoraka, poput zuba, flaše, znoja s kačketa, filtera cigareta, odjeće... - kažu iz „IntegenX“.

Ovaj prenosni uređaj izgleda kao običan štampač, a mogu ga koristiti i ljudi koji nisu obučeni za forenzičke analize. Dovoljno je samo staviti uzorak DNK u mašinu i sačekati rezultate.

O uređaju

- Stavljanje uzorka DNK u mašinu traje svega tri minuta
- Najviše dva sata traje analiza DNK- Sedam različitih uzoraka mašina može da analizira istovremeno
- Mašina je teška 81,5 kilograma
- Dimenzije mašine su 73 x 71 x 48 centimetara