BIH

SARAJEVO Vozači na izlazu iz grada potroše više od jednog sata

Kilometarske kolone i dalje na Šipu

A. J.

24.11.2014

Da bi se ubrzao izlazak iz grada prema Vogošći, u naselju Šip je prije tri godine postavljen semafor. Od tada se na mjestu gdje nikada nije bilo većih zastoja, počinju stvarati ogromne gužve. Najviše ispaštaju vozači, koji na putu do svojih kuća u kolonama provedu i više od jednog sata.  

Nakon ovog promašenog saobraćajnog rješenja, dok se ne napravi kružni tok kao trajno rješenje, Ministarstvo saobraćaja KS tražilo je da se za vrijeme špice uključuje trepteće svjetlo kako bi se ubrzao saobraćaj.

- Gradnja Prve transverzale sa četiri trake bila bi najbolje rješenje i jedino tada bi se smanjile gužve na ovoj dionici. No, nakon niza sastanaka, kao djelimično rješenje predložena je gradnja kružnog toka s izmještanjem dijela magistralne ceste M-18 u dužini od skoro 600 metara - kaže Senad Smajlović iz Sektora održavanja, zaštite cesta i sigurnosti prometa u "Cestama FBiH".

Prema njegovim riječima, semaforizacijom ove raskrsnice pješacima je omogućeno da sigurnije prijeđu cestu, a policija od njegovog puštanja u rad nije evidentirala nijedan sudar.