BIH

Umihanić mijenja Pravilnik da uhljebi dvije savjetnice

“Posljednji trzaji” odlazećeg premijera Tuzlanskog kantona

A. HADŽIĆ

24.11.2014

Odlazeći premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić ovih dana na sve moguće načine pokušava da u Ured premijera, mimo zakonskih procedura, zaposli svoje dvije savjetnice, inače asistentice na njegovom predmetu na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Prije nešto više od mjesec Umihanić je, naime, izdao dekret o hitnoj promjeni Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Vladi TK. Pravilnik bi trebao omogućiti njegovim savjetnicama da dobiju stalni posao, i to bez konkursa i bez bilo kakve druge zakonom predviđene procedure.

- Prijedlog izmjene Pravilnika o sitematizaciji već je bio na sjednici Vlade i ministri su odbili da ga usvoje. Umihanić ovih dana ponovo ide s ovim prijedlogom i lobira među ministrima izmjenu Pravilnika. Savjetnici svakog dosadašnjeg premijera TK odlazili su sa savjetničkih pozicija skupa sa premijerom i neshvatljivo je da Umihanić radi ovo što radi. Prema našim saznanjima, on čini sve da, zbog privatnog biznisa koji ima, preko svojih kadrova, odnosno preko svojih sadašnjih savjetnica, drži link prema budućoj Vladi - kaže “Avazov” izvor iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Premijeru Umihaniću već je, inače, poručeno da Kanton nije njegova  privatna firma i da se ne usuđuje da zapošljava nove ljude u kantonalnu administraciju. Stavljeno mu je do znanja i da će, pod uvjetom da progura novi pravilnik o sistematizaciji, sve biti stopirano, jer je sam Umihanić, pored toga što je u tehničkom mandatu, od prije dvadesetak dana i premijer u ostavci.

Pokušali smo dobiti komentar i od premijera Umihanića, ali on jučer nije odgovarao na naše pozive.