GLOBUS

Izrael: Vlada usvojila nacrt kontroverznog zakona

Prijedlog poziva i na skidanje arapskog s liste službenih jezika

Redakcija

23.11.2014

Izraelska vlada danas je usvojila nacrt kontroverznog zakona kojim se Izrael definiše kao država jevrejskog naroda, a za koji njegovi protivnici tvrde da mu nedostaje demokratski karakter.

Poslije oštre rasprave, od 22 ministra izraelske vlade, njih 14 je podržalo usvajanje tog dokumenta koji još treba da bude usvojen i u parlamentu da bi postao zakon, prenosi Beta.

Današnje glasanje vjerovatno će izazvati dodatne napetosti sa izraelskim Arapima i Palestincima, a moguće i krizu vlade premijera Benjamina Netanjahua zbog oštrog protivljenja zakonu nekih koalicionih partnera.

U nacrtu zakona Izreal se više ne definiše kao "demokratska i jevrejska država", već samo kao "država jevrejskog naroda". Zakon poziva na priznavanje jevrejskog karaktera Izraela, a arapski jezik se izbacuje sa liste zvaničnih jezika.

Stanovništvo Izraela čini 20 posto Arapa koji se oštro protive zakonu. Kritičari zakona smatraju da je u pitanju rasistička politika koja bi mogla dodatno da podgrije tenzije. Na početku sastanka vlade, premijer Benjamin Netanjahu pozvao je i na usvajanje mjera kojim bi bila oduzeta boravišna prava Palestincima umiješanim u napade na Izraelce.

"Ne može da neko ko nanosi štetu Izraelu, ko poziva na uništenje države Izrael, uživa prava kao što je socijalna sigurnost", rekao je Netanjahu i dodao da će nove mjere biti "dodatak" uništenju kuća palestinskih nasilnika.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem 1967. i anektirao ga, što je korak koji nije naišao na međunarodno priznanje. Iako je veoma mali broj od 300.000 Palestinaca u istočnom Jerusalemu dobio državljanstvo, boravišna dozvola im omogućuje pristup socijalnim službama i slobodu kretanja.

Očekuje se da će zakon biti u parlamentu sljedeće sedmice, ali njegova konačna verzija najverovatnije će biti mnogo umerenija, ocjenjuje AP.