REGION

Najavio osnivanje nove paravojne jedinice dobrovoljaca: Iz Srbije u Ukrajinu odlazi "Srbin Ivan"

Obuka u Moskvi

(Mi.K.)

23.11.2014

Obučen u maskirnu uniformu s nepoznatim oznakama na rukavima, u video klipu borac potpisan kao Ivan Ivanovič - Kum najavljuje osnivanje nove paravojne jedinice srpskih dobrovoljaca za odlazak u Ukrajinu.

"Rode moj, na današnji dan, 21. novembar, u svjetlu velikog pravoslavnog praznika Aranđelovdana, dana svetog Arhanđela Mihaila, obavještavam vas o početku mobilizacije i popunjavanja nove srpske dobrovoljačke  jedinice, koja će na operativnom nivou imati dva eskadrona, od kojih će jedan biti operativan na teritoriji DNR-a, dok će drugi biti na teritoriji LNR-a i koji će biti u punom raspolaganju oružanim snagama Novorusije" kaže ovaj muškarac kojeg su na društvenim mrežama Rusi predstavili kao "Srbin Ivan".

On podsjeća kako će jedinica nositi naziv Srpski husarski puk, "prema uzoru na istoimenu jedinicu osnovanu od strane ruskog imperatora Petra Velikog, kada je srpskom majoru Ivanu Albanezu dodijeljen zadatak da osnuje prve srpske husare, koji će braniti granice ruske imperije".

Srpski husari će imati "ulogu izviđačko-diverzantske jedinice, moderne konjice, odnosno oklopno-mehaniziranih brigada i artiljerije".

Prema njegovim riječima, za selekciju i organizaciju dobrovoljaca, logističke potrebe, obuku i doktrinu novoosnovane jedinice brinut će se koordinaciono tijelo pod nazivom Patronat, sa sjedištem u Moskvi.

Prema podacima BIA, srpske civilne sigurnosne službe, u ratu u Ukrajini, čiju cjelovitost, inače, Srbija priznaje, učestvuje ne više od 30 srpskih državljana - 20-tak na strani proruskih pobunjenika i obećana im je plaća od oko 2.000 dolara sedmično a ne više od 10 je otišlo boriti se na strani ukrajinske vojske za 3.000 dolara sedmično, prenosi Dnevnik hr.