LIFESTYLE

Posjetioci kupili 10 tona čokolade

Takmičenje majstora delicija

Redakcija

23.11.2014

Francuska metropola bila je i ove godine domaćin svjetskog takmičenja majstora čokolade - "Masters World Chocolate", koji je okupio najbolje od najboljih, svjetsku majstorsku elitu čiji je poziv suživot s namirnicom kojoj niko ne može odoljeti - čokoladom.

Pariski sajam "Porte de Versaillesu", gdje se održalo svjetsko takmičenje majstora čokolade, i ove godine je preplavilo čak 120.000 posjetilaca, koji su u sedam dana pokupovali više od desetak tona čokoladnih delicija.

Pod užarenim svjetlima reflektora i budnim očima žirija, u atmosferi zasićenoj mirisom, održavao se “Masters World Chocolate” i birao najbolji od najboljih majstora čokolade među njih 19. Kategorije su bile strogo zadane, a greške su nosile negativne bodove.

U posebnoj kategoriji takmičili su se majstori koji su dizajnirali čokoladne skulpture. Za njihovu izradu nije se smio koristiti nijedan kalup, a neke su dosezale visinu i od dva metra. I dok su majstori čokoladari dizajnirali skulpture, u 24-satnoj bici za najboljeg majstori znojili su se pred reflektorima i plamenicima za topljenje čokolade kako bi postigli savršenstvo izgleda i arome.

Svaka kreacija je ručni rad. Na raspolaganju su im 100 posto gotova čokolada, kakaov maslac, kakao u prahu, kakaova masa, a šećer kao čisti sastojak nije dopušten.

Koristiti se mogu samo boje od kakaovog maslaca, iznimke su bronzani, srebreni i zlatni listići i prah.