KOŠARKA

Dujković: Za mojih 2,26 metara kriva je genetika

Jedan od pet najviših košarkaša u Evropi

T. ĐEVIĆ

23.11.2014

Preduvjet za bavljenje bilo kojim sportom svakako je tjelesna konstitucija. Jedan od igrača Košarkaškog kluba Bosna Marko Dujković (24) prepoznatljiv je u regionu i šire po visini od 2 metra i 26 centimetara, što ga čini jednim od pet najviših igrača u Evropi. Kako nam je Dujković otkrio, za njegovu visinu mogla bi biti kriva genetika.

Odjeća i obuća

- U osmom razredu osnovne škole bio sam visok dva metra. Svi su u mojoj porodici visoki, ali ja sam najviši. Otac mi je, također, visok dva metra, ali nikada nije ništa trenirao. Imam i mlađu sestru, koja je trenirala odbojku, ali je prestala zbog studija - kazao nam je Dujković.

Govori da treniranje košarke dosta utječe na rast, a on je počeo u osmom razredu osnovne škole.

dujkovic-marko-bosna
Dujković na parketu

- Bio je jedan dječak viši od mene, a godinu stariji - kaže Dujković.

Visokim ljudima skoro uvijek problem predstavlja pronalazak odgovarajuće obuće i odjeće.

- U pojedinim momentima teško je pronaći odjeću, ali se ipak snađem. Potražim odjeću kod krojača. Kada je obuća u pitanju, cipele mogu da se naruče, dok je sa patikama već problem. One se mogu pronaći jedino u Americi. Isporuka na naše prostore je malo skuplja - navodi Marko.  

Ističe da, generalno, nema problema zbog visine ni kada je ulazak u objekte, liftove ili tramvaje u pitanju. Pitali smo ga i postoje li barijere kada su djevojke u pitanju.

Dobar preduvjet

- Ljudi, kada vide ovako visokog čovjeka, malo čudno reagiraju. Mada, meni je to sve normalno, navikao sam. Slično je i s djevojkama. Kada se dese simpatije, onda moja visina, također, nije problem. Isto kao što postoje slučajevi da je djevojka viša od momka pa je to normalno, tako je i u mom slučaju - govori Dujković.

Volio bih da, kao i svi evropski košarkaši, odem u NBA

Ovaj mladi košarkaš u Bosnu je došao na poziv kluba, sa željom da doprinese njegovom oporavku, ali i da se sam afirmira.

- Ovdje sam došao da pomognem klubu, državi i sebi. Pohvalio bih sve igrače i trenere koji se trude da se klub ne ugasi. Volio bih da, kao i svi evropski košarkaši, odem u NBA. Sa mojom visinom, koja je dobar preduvjet, volio bih da zaigram i tamo - iskren je Dujković.

Boravio u različitim klubovima

Marko Dujković došao je u KK Bosna iz beogradskog kluba Radnički. Prvi put na bh. terenima zaigrao je na turniru "Mirza Delibašić" u julu ove godine, kada je i pobrao simpatije sadašnjih saigrača.

- Prije dolaska u Sarajevo, boravio sam u različitim klubovima tako da mi nije bilo teško adaptirati se na novu sredinu - dodaje Dujković.