BIH

Institut Omera Pobrića prodaje se putem PIK-a za 320.000 KM!

Nebriga države za tradiciju i kulturu

N. Sm.

23.11.2014

Mnogo puta do sada smo se uvjerili da država i nadležne institucije ne brinu dovoljno o kulturi i tradiciji ove zemlje, a još jedan dokaz tome je i oglas koji se prije tri dana pojavio na Internet stranici pik.ba putem kojeg firma Elif nekretnine u ime porodice rahmetli Omera Pobrića prodaje Institut sevdaha Omera Pobrića u Mulićima kod Visokog za 320.000 KM!

Institut sevdaha je ustanova koju je osnovao Omer Pobrić 14.februara 2003.godine s ciljem očuvanja sevdalinke kao nacionalnog kulturnog dobra BiH, a upravo na ovom mjestu se nalaze i sačuvani su brojni notni zapisi, nosači zvuka, filmski materijal i video zapisi sevdalinki.

U Institutu se nalazi ogromno blago, od starih instrumenata, pa sve do knjiga vezanih za muzičku tradiciju Bošnjaka, kao i starog bosanskog namještaja neprocjenjive vrijednosti.

institut-ulaz

Kontaktirali smoi agenta za nekretnine pomenute firme koja je ponudila na prodaju Institut, a osoba koja nam se javila potvrdila je da je Institut sevdaha Omera Pobrića na prodaju.

Cijena je 320.000 KM, a uz kuću sa studijom, prodaje se i čardak sa bosanskom sobom, dok uz nekretnine budući kupac dobija i svu arhivu, prikupljene materijale koji se nalaze u Institutu, kao i brojne stare instrumente i namještaj.

Agent iz firme Elif nekretnine nam je potvrdio da je i sam ostao zatečen kada su ga kontaktirali da ovaj Institut stave u ponudu za prodaju, te da je razočaran što će ovo mjesto sa svim sadržajima otići vjerovatno u ruke nekog privatnog lica, a ne države koja bi trebala biti obavezna da čuva svoju tradiciju i kulturu.

Na licu mjesta u Mulićima kod Visokog smo pokušali razgovarati s nekim iz Omerove porodice, međutim u Institutu nismo pronašli nikoga.

institut-prodaja