BIH

Mehmedović: Ja sam presjekla žicu, ko zna kako će mene kazniti

Skandalozna presuda Suda u Srebrenici nakon incidenta u Kravici

A. L.

23.11.2014

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović, zatečena je presudom Osnovnog suda u Srebrenici, kojom je Zumra Šehomerović kažnjena sa 200 KM, samo zato što je 13. jula zajedno sa ostalim srebreničkim majkama željela na dostojanstven način da oda počast za više od 1.200 nevinih žrtava u Kravici kod Srebrenice.

Novčana kazna

Podsjetimo, policija ih je kao i ranijih godina pokušavala u tome spriječiti, ali je više od 150 članova porodica ubijenih Bošnjaka uspjela doći do bivšeg stratišta i položiti cvijeće. Tada je u naguravanju policije i učesnika povorke nekoliko žena zadobilo povrede. No, u presudi Suda u Srebrenici se navodi da je Šehomerović nanijela povrede pripadnicima specijalne policije i da se zbog toga novčano kažnjava.

- Bila sam taj dan u Kravici i kliještima sam presjekla žicu. Još uvijek se protiv mene vodi proces i ko zna kako će mene kazniti. Ne znam šta da vam kažem. Pravda je na strani sile i zločina.  Mi smo je čekali godinama, ali pravde za nas nema - kaže Mehmedović za Dnevni avaz.

Mjesto stradanja

Ona ističe kako je policija RS svako malo poziva na razgovore koji traju po dva, tri sata.

- Ovo je velika nepravda.  Mi nismo tražili da uđemo u nečiju kuću, nego samo da dođemo na mjesto gdje su ubijeni naši najmiliji. U suštini, nikada nismo imali problema sa porodicama srpske nacionalnosti, uvijek je problem bila politika - rekla nam je Mehmedović.