NOGOMET

Šener Bajramović: Ako prođem dalje moji saradnici će biti Zlatan Bajramović i Saša Papac

Kandidat za selektora Zmajeva

Avaz Sport

23.11.2014

U subotu je Šener Bajramović, novi kandidat za selektora BiH duže nego obično prevalio nekih dvjestotinjak metara do Baščaršije. Okretao se lijevo desno, zastajkivao kraj dućana, objašnjavao šta ga je nagnalo da se i on kandiduje. Godila mu je jutarnja subotnja kafa, ne samo zbog sunčanog dana, prenosi sportavaz.ba.

U 24 sata njegov je život dobio drugi smisao. Živnuo je nakon što se svrstao u društvo s Halilhodžićem, Trapatonijem, Zengom, Zakeronijem, Prosinečkim, Baždarevićem, Osimom,  Hadžibegićem, Sliškovićem, Barbarezom...

 Bajramović je, za bolje upućene poznat je kao prijeratni trener, koji govori tri jezika, ima fakultetsku diplomu, profi licencu, koju je zaradio nakon stažiranja u madriskom Realu.. Bajramović je vodio mladu i olimpijsku reprezentaciju. Jednom ga je NSBiH odredio da vodi BiH protiv A tima s Poljskom na čijoj je klupi sjedio holandski stručnjak Leo Benhaker. Bajramović je vodeći mladu selekciju BiH na neki način otkrio Zlatana Bajramovića, Sašu Papca, Zlatana Muslimovića, Mirsada Bešliju, Dalibora Šilića, Dragana Blatnjaka...
 
Ne igram kladionice, ali me zanima kolika bi kvota bila na Bajramovića. 
 
- Poštujem sve kanditate kolege, a priznajem samo Vahida Halilhodžića - jasno i glasno poručuje Bajramović.
 
Makar je njegova kandidatura hrabar čin nekoga ko se školovao i cijeli život proveo u nogometu. Čekajući pravu šansu. I ona se sada ukazala. U BiH je s profi licencom još pedesetak trenera, ali niko osim  Šenera i gore pobrojanih imena nije poslao svoju aplikaciju i jasnu i glasnu poruku.
 
- Uvjeren sam da uz podršku navijača i NSBiH mogu odvesti naš tim na Evropsko prvenstvo u Francusku - optimistički poručuje Bajramović.
 
Ostali kandidati šalju nešto drugačije signale, poput.., "pare nisu problem", ili "dovodim jakog sponzora"... Bajramović nema sponzora, nema lobija, niti svoje ljude u nogometnoj vladi. Iza njega ne stoje moćne menadžerske agencije. On je s jakim referencama, koje ne moraju ništa značiti. Šta je onda njegov adut, zrno nade da bi mogao skupiti dvanaest ruku članova Izvršnog odbora.
 
- Ako prođem moji saradnici bit će Zlatan Bajramović i Saša Papac. Ja sam jedini od svih trenera suspendiran od strane bivših čelnika NSBiH koji su pod pritiskom navijača, UEFA -e, FIFA -e, javnosti morali otići - podsjeća Bajramović. 
 
Ovo je priča o jednom kandidatu iz "drugog plana", igraču s klupe koji želi preokrenuti tok utakmice koja je krenula naopako. Na čelnicima NSBiH je da između svih kandidata proglase novog selektora.