BIH

Stvarnost ne prestaje kada počinju pregovori

Koalicija "Prvi mart"

Autor:Fena

23.11.2014

 

Koalicija "Prvi mart“ smatra da su posljednje presude pred Općinskim sudom u Srebrenici zbog obilježavanja godišnjice zločina u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, kao i odbijenice za dječji doplatak koje su dobili roditelji u Konjević-Polju, jasne poruke da nema naznake da će vladajući režim promijeniti svoj odnos prema građanima nesrpske nacionalnosti. 

Almir Salihović iz "Prvog marta“ smatra da se ove vijesti zaborave, a da sankcije stižu godinu dana poslije. 

- U slučaju Zemljoradničke zadruge, narušeno je pravo slobode okupljanja, kao i pravo žrtava da pristupe i obilježe mjesto stradanja. Tada su međunarodne misije stale na stranu žrtve. Međutim, danas to više nije tema, te sada žrtve moraju platiti račune - zaključuje Salihović, saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".

- U slučaju Kojević Polja, narušeno je pravo na slobodu pristupa obrazovanju bez diskriminacije, te premda je sud naredio da preduzimanje hitnih mjera za uklanjanje diskriminacije povratnika u Osnovnoj školi "Petar Kočić“, isto nije urađeno. Zbog toga djeca nisu upisana, te su s tim u vezi, njihovi roditelji izgubili pravo na dječji doplatak - rekao je Edin Ikanović, aktivist "Prvog marta“ iz Bratunca. 

- Činjenica da je koalicija "Domovina“ postigla uspjeh, ne znači da je stvarnost života povratnika prestala nakon izbora. S tim u vezi, napominjemo političke lidere da su nosioci režima pozvali na zabranu "Prvog marta“, a obavezali su se da neće sarađivati sa koalicijom "Domovina“ - navodi se u saopćenju "Prvog marta".