CRNA HRONIKA

SREBRENIK Imovinski spor završio krvavo: Brata udario sjekirom u svađi zbog njive

Eskalirale dugogodišnje nesuglasice

O. MUJKIĆ

23.11.2014

Pored njive u naselju Brezje kod Srebrenika potukli su se Šerif Malkić (75) i njegov mlađi brat Džemail (70), oba iz Donje Tinje kod Srebrenika.

 Pozvao policiju

S obzirom na to da nije bilo očevidaca ovog incidenta, pretpostavlja se da je na njivi došlo do verbalnog sukoba između braće, a potom su se na šumskom putu i potukli.

Tokom tuče jedan drugome su nanijeli različite tjelesne povrede, da bi na kraju Šerif tupim predmetom, najvjerovatnije sjekirom, udario Džemaila u glavu.

Napadač je, navodno, nakon što je vidio šta je uradio, pozvao policiju, a jedna patrola ubrzo je  došla na mjesto tuče.

Policajci su pozvali ekipu Hitne pomoći, a mještanin Brezja Jasminko Aletić pomogao je medicinskim radnicima da ubace povrijeđenoga u vozilo.

- Vidio sam kada je Džemail kombijem prošao pored moje kuće na putu do njive zvane Ledenice. Iako je parcela u neposrednoj blizini, ništa nisam čuo, a da se nešto dogodilo, saznao sam tek kada je pored moje kuće prošlo policijsko vozilo. Izašao sam iz kuće i primijetio kako medicinari nose teško povrijeđenog čovjeka - kazao nam je Aletić.

krv-brat
Nakon tuče ostala lokva krvi

On je ispričao da su povrijeđenog blatnjavim putem nosili nekoliko stotina metara do sanitetskog vozila. Naš sagovornik također nam je kazao da je jedva prepoznao Džemaila, čija je odjeća bila blatnjava, a lice potpuno prekriveno krvlju.

Ekipa "Dnevnog avaza“ posjetila je kuće povrijeđenog Džemaila i njegovog brata Šerifa, koje se nalaze jedna do druge u srebreničkom naselju Donja Tinja.

Supruga povrijeđenog Džemaila u vrijeme naše posjete bila je u UKC-u Tuzla u posjeti, a njegovi badžo i svastika, koje smo zatekli u kući, nisu bili voljni za razgovor, jer, kako su rekli, ništa ne znaju o incidentu koji se dogodio između braće.

Obavljen uviđaj

Teško bolesna supruga napadača Šerifa, čije se zdravstveno stanje nakon incidenta dodatno pogoršalo, nije bila u stanju govoriti o tuči, kao ni njegov sin koji živi u susjedstvu.

Jedan od poznanika braće Malkić kazao nam je da je uzrok incidenta imovinski spor zbog njive.

Kako ističe, tog dana Džemail je u svoj kombi natovario alat i krenuo u njivu kako bi potkresao živicu, a kako se pretpostavlja, na spornoj parceli bio je i njegov brat Šerif, koji je, također, potkresavao živicu.

njiva-braca
Njiva zbog koje su se braća sporila

Sporna parcela prostire se na nekoliko hektara, a kako smo se uvjerili na licu mjesta, poprilično je zapuštena, jer je, vjerovatno, zbog spora niko dugo nije obrađivao. Jedan od komšija kazao nam je da su braća u zavadi dugi niz godina, a i ranije je zbog imovinskog spora dolazilo do fizičkog sukoba.

Povrijeđeni Džemail dugo je radio u Francuskoj, gdje je zaradio i penziju, a u Donjoj Tinji živi sa suprugom, koja je, također, stekla penziju u Francuskoj.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac, a uviđaj su obavili pripadnici Odjela kriminalističke policije PS Srebrenik.

Kako ističu u Operativnom centru MUP-a Tuzlanskog kantona, stariji brat je uhapšen te priveden u policiju radi saslušanja, a tereti se za pokušaj ubistva.