BIZNIS

BPK bilježi stalni trend rasta industrije

U toku pripreme za izradu strategije razvoja

Al. B.

23.11.2014

U sklopu priprema za izradu strategije razvoja Bosanskopodrinjskog kantona Goražde za period 2016. - 2020. godina, u Goraždu je održan sastanak predstavnika UNDP-a i Švicarske agencije za razvoj s članovima Kantonalnog odbora za razvoj.

Ovaj projekt realizira se uz pomoć konsultantske firme “Innova” iz Sarajeva, a na trećem sastanku analizirani su do sada prikupljeni podaci o BPK, koji će predstavljati osnov za izradu strategije. Prema riječima Emira Okovića, koordinatora Kantonalnog odbora za razvoj, slijedi utvrđivanje strateških prioriteta razvoja.

Ovaj dokument je od velikog značaja, jer se svojim ciljevima približava općim ciljevima unutar Evropske unije. Koliko god to izgledalo ambiciozno u ovom trenutku, svaki Kanton, pa i naš, mora imati ovaj dokument – kazao je Oković.

Bosanskopodrinjski kanton Goražde posljednjih godina prednjači u odnosu na druge kantone, jer bilježi stalni trend rasta u sektoru industrije.

- To je nešto što je vrlo prepoznatljivo i što obilježava ovaj kanton u odnosu na druge u Federaciji BiH. Imamo pokazatelj privrednog rasta, stabilan razvoj i izvoz koji je veći od uvoza - istaknuo je Faruk Hujić, predstavnik konsultantske kuće “Innova” iz Sarajeva.