BIH

Radnici Tvornice obuće “Aida” sutra ponovo izlaze na ulicu

Vlada TK-a nije ispoštovala rok da odgovori na zahtjev

M. Ahmedić

23.11.2014

Radnici Tvornice obuće “Aida” u ponedjeljak, 24. novembra, okupit će se ponovo ispred sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona, koja nije ispoštovala rok da odgovori na zahtjev u kojem radnici zahtjevaju zbrinjavanje radnika tvornice sve do uposlenja, kao ni dogovor s radnicima "Aide“, u kojem su obećali pustiti u rad pogone u Tuzli i Dubokom Potoku.

- Nisu nam odgovorili na naš zahtjev koji smo uputili 12. novembra, u kojem zahtjevamo da se zbrinjavanje radnika tvornice sve do uposlenja. Zato će se svi radnici „Aide“ sutra, ujutro, u devet sati okupiti ispred fabrike, a zatim pred Kantonalnu vladu - istaknuo je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika „Aide“.

Kazao je da je održan sastanak s Vladom, ali da on, kako kaže, tom sastanku nije prisustvovao, jer oni, kako kaže, neće da razgovaraju u njegovom prisustvu.

- Nije bitan sastanak, kad nisu ništa dogovorili, a niti odgovorili na naš upućeni zahtjev za koji su imali rok da odgovore do 22. novembra. Zato mi sutra idemo ponovo na ulicu - podvukao je Užičanin.

Podsjećamo, radnici Tvornice obuće „Aida“ su od 3. novembra počeli da protestuju pred sjedište Vlade TK-a, tražeći da im se ispune tri njihova zahtjeva od kojih je osnovni puštanje u rad pogone u Tuzli, Lukavcu i Dubokom potoku, kako bi imali mogućnost da rade, zatim, materijalno zbrinjavanje radnika, kao i ispunjenje uvezivanja radnog staža, te su u suprotnom prijetili blokadom južne i sjeverne saobraćajnice u Tuzli.

Nakon pritiska od strane radnika na Vladu da održe s njima sastanak kako bi došli do rješenja radničkih problema, premijer TK-a Bahrija Umihanić, 6. novembra, sat vremena prije najavljene blokade saobraćajnica, podnosi ostavku.

Radnici nisu odustajali od svoih nakana da blokiraju saobraćajnice, ukoliko im se niko ne obrati iz vlade. Kako bi odustali od blokade, ministar finansija Miralem Nuhanović, unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Samid Šarc, kao i ministar zdravstva Alen Kamerić održali su sastanak sa predstavnicima Sindikata radnika „Aide“, te im obećali socijalnu pomoć od 150 KM po radniku i puštanje u rad pogona u Lukavcu i Dubokom potoku.