SARAJEVO

ALARMANTO Mnogi psi lutalice zaraženi bolestima opasnim po ljude

Napuštene životinje oboljele od bruceloze i leptospiroze

F. NUMANOVIĆ

23.11.2014

Hiljade pasa lutalice koji se slobodno kreću gradskim ulicama, osim što napadaju i ujedaju građane, opasni su i po zdravlje stanovništva. Kako je potvrđeno za "Dnevni avaz", mnogi psi su zaraženi brucelozom, ali i još težim bolestima!

Zabrinuti roditelji

Veterinarski stručnjaci kažu da je kod velikog broja pasa potvrđena leptospiroza, opasna zarazna bolest domaćih i divljih životinja, koja je lako prenosiva i opasna po ljude.

selma
Filipović: Adekvatna zaštita

Profesorica Veterinarskog fakulteta Selma Filipović kazala je da je bruceloza više prisutna kod krava i koza, a da su lutalice oboljele od mnogo opasnije bolesti.  

- Kod pasa je prisutna leptospiroza i time se treba više pozabaviti, jer je opasnije oboljenje koje životinje mogu prenijeti na čovjeka. Građani se moraju zaštititi na adekvatan način kada dođu u kontakt sa psima s ulice. Veterinarska stanica KS nije radila svoj posao kako treba i zbog toga nam je ovakvo stanje u gradu - kazala je Filipović.

Alarmantna situacija posebno je zabrinula roditelje djece i prosvjetne radnike. Zbog opasnih i bolesnih pasa koji prijete učenicima u naselju Velešići, nedavno je Vijeće roditelja učenika Osnovne škole "Velešićki heroji" uputilo urgenciju svim nadležnima.
 
Okupirani vrtići

Aktivirali su se i u Sindikatu osnovnog obrazovanja KS, a potpredsjednica Envera Šukman kazala je da su psi prijetnja i svim polaznicima vrtića, jer se u čoporima okupljaju oko objekata.

enverasukman
Šukman: Prijetnja svima

- Odgajateljice ne smiju izvoditi djecu, jer često čopori okupiraju vrtić, igralište i Vilsonovo šetalište, gdje nekada planiramo prošetati sa mališanima. U čoporu ih bude više od 10 i nisu bezopasni. Sindikat se smatra odgovornim pa, ako nadležni ništa ne poduzmu, onda ćemo mi - kazala je Šukman.

Opasno u Velešićima

Pedagogica OŠ "Velešićki heroji" Mirsada Hadžić rekla nam je da se oko njihove škole svakodnevno kreću desetine pasa te da roditelji moraju dovoditi i stariju djecu na nastavu.

- Djeca koja idu prema Humu, nemaju nikakav prijevoz, idu pješice, a često psi okupiraju tu ulicu. Isti problem je i prema Skadarskoj ulici, odnosno u blizini Željezničke stanice. Čak i nastavnici idu u grupama, jer se boje - kazala je Hadžić.