BIH

Mott: Stranci ilegalno operiraju u BiH

Tvrdnje predsjednika Ljekarske komore Posavskog kantona

A. L.

23.11.2014

BiH se iz godine u godinu bilježe slučajevi da ljekari uglavnom iz Srbije i Hrvatske rade bez radnih dozvola, ne plaćaju porez državi, a da institucije koje bi konačno trebale stati ukraj tome okreću glavu praveći se kao da se ništa ne dešava.

Na ovaj problem posebno su ukazali predstavnici Ljekarske komore Posavskog kantona, koji su najavili i određene sankcije, ali za to nisu dobili podršku nadležnih organa, navodi za "Avaz" dr. Dario Mott, predsjednik Ljekarske komore Posavskog kantona.

- Ljudi dolaze sa strane, rade i uzimaju pare. Pitam se šta rade inspekcije. Kada se nešto poduzme, ispada da se s nekim zamjerate ili da neko stoji iza tih ljudi. Prosto sam razočaran - kaže on.  

Dr. Mott ističe da su pokušali utjecati da Federalno ministarstvo zdravstva nešto poduzme, ali ih niko nije podržao. Uprkos svemu, kaže on, strani ljekari nastavljaju ilegalno raditi u domovima zdravlja i u privatnim ordinacijama.   

- Čuo sam da u nekim privatnim poliklinikama rade operacije. Sve se to dešava jer nemamo uređen sistem da tu oblast regulira i sankcionira. Kriminogene stvari se dešavaju i niko ne reagira. Razočaran sam kao i ostale kolege koje pošteno žive od svog rada - kaže dr. Mott.