BIH

BiH bez odgovora na prijetnje Rusije

Nakon dopisa o prekomjernom izvozu voća i povrća

A. Du.

23.11.2014

Bosna i Hercegovina još nema odgovor na pismo Rusije u kojem se traži očitovanje o prekomjernom izvozu voća i povrća u tu zemlju, rečeno je "Avazu" u nekoliko nadležnih bh. institucija.

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, Roseljhoznadzor, najavila je da bi mogla ograničiti ili zabraniti uvoz voća i povrća iz BiH dok joj ne bude objašnjeno višestruko povećanje izvoza pojedinih proizvoda poput jabuka, krušaka ili grožđa. Rusi sumnjanju da Evropska unija preko naše zemlje krši zabranu izvoza u njihovu državu.

Portparol Ministarstva vanjski poslova BiH Nebojša Regoje potvrdio je za "Avaz" da su dopis iz Rusije proslijedili Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa, u čijoj je nadležnosti, kako je rekao, ta oblast.

- Mi smo uradili naš dio posla, a na Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je da dalje koordinira aktivnosti, kontaktira druge institucije, da izvrši provjere o svemu ovome te da se o svemu i očituje - kazao je Regoje.

No, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nisu reagirali na ovo ozbiljno pismo iz Rusije, a portparol ovog ministarstva Bojana Vujičić uputila nas je na Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

- Kada dobijemo zvaničan akt od nadležnog ministarstva, mi ćemo uraditi kontrolu i provjeru količina proizvoda u okviru uvoza iz EU te izvoza u Rusiju te ćemo dostaviti informaciju koja se od nas traži - rekao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.