BIH

DETEKTIVSKA POTRAGA Slikar vratio traktor koji mu je otet u ratu

Šefket Begović nakon 20 godina pronašao vozilo

Autor:A. HADŽIĆ

23.11.2014

Da priča o jednom običnom traktoru može prijeći u legendu, uvjerili smo se prije nekoliko dana na sjeveroistoku BiH, obilazeći ovozemaljski raj zvani Koraj, u općini Lopare.  

Šefket Begović iz ovog mjesta ispričao nam je zanimljivu priču o svom „ljubimcu“, traktoru Zetor, koji mu je ukraden u ratu i za kojim je tragao čak 20 godina.   

Plakao od sreće

Kako nam je kazao domaćin, traktor je 1980. godine „direktno s trake“ u Češkoj stigao na njegovo imanje, a koliko mu je ova poljoprivredna mašina draga, govori podatak da su prilikom kupovine brat i on plakali od sreće.

- Gledali smo ga kao čeljade. Kupio sam ja kasnije i kombajn i razne druge mašine, ali ovaj traktor prirastao mi je srcu – kaže Ševket, kojeg u Koraju svi poznaju po nadimku Slikar.

Traktor ga je odlično služio do 1992., kada su u bogatom Koraju opljačkane sve kuće, odnesena stoka, poljoprivredne mašine... među njima i Šefketov Zetor. Kada se 2001. godine vratio iz izbjeglištva, najteže mu je bilo što mu nema traktora. No, nije se s tim pomirio te je na sve strane otpočeo potragu koja liči onoj u detektivskim filmovima. Tek prije dvije godine ona je i urodila plodom.    

Nakon što je dobio haber da bi njegov ljubimac mogao biti u Ribarima kod Šapca, kod čovjeka koji prodaje dijelove za traktore, Šefket se odmah zaputio u Srbiju.  

Poziv inspektora

- Od prodavača sam navodno tražio neki dio za traktor. Jednim okom gledam taj dio, a drugim šaram lijevo desno i pod nadstrešnicom vidim svoj traktor, koji sam prepoznao po jednom prepravljanju koje sam radio - prisjeća se Šefket, ne krijući da mu je u tom momentu srce zalupalo.  

Zatim je otišao u tuzlansku policiju i prijavio slučaj. Samo petnaestak dana nakon toga inspektori su ga obavijestili da svoj Zetor može preuzeti u policiji u Srbiji.

- Odmah sam otišao, natovario traktor na „labudicu“ i pravac BiH – kaže nam Begović, objašnjavajući da traktor i danas radi kao singerica. 

Lesi se vraća kući

Begović nam je ispričao da je prilikom transporta traktora iz Srbije granični policajac pitao: „Šta je ovo“, a da je vozač „labudice“ kroz smijeh kazao: „Lesi se vraća kući.“

- Od  tog dana traktor je dobio ime Lesi - kaže nam Šefket.