BIH

Bojić: Još niko nema većinu

Potpredsjednik SDS-a o formiranju vlasti

A. L.

23.11.2014

U ovom trenutku u RS niko nema 42 poslanika potrebnih za formiranje parlamentarne većine i sastavljanje Vlade RS, iako je u politici sve moguće pa i da Koalicija "Domovina" uđe u Vladu zajedno sa SNSD-om kaže za "Dnevni avaz" Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a.

Ulazak Domovine u koaliciju sa Miloradom Dodikom, što je kao mogućnost najavio i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, prema Bojićevom mišljenju ne bi bilo ništa čudno, uprkos tome što je SDA izabrala Savez za promjene za partnere u državi.

- Mi ovog trenutka imamo 36 potpisa za Narodnu Skupštinu RS, što znači da nemamo dovoljan broj za formiranje Vlade RS. To ne znači da nećemo formirati Vladu, jer isto tako drugi blok nema 42. Jasno je da nekoliko poslanika iz malih stranaka igra "ključnu" ulogu - podsjeća Bojić.

On kaže da je Savez za promjene ostavio mogućnost poslanicima iz malih stranaka da stave svoj potpis i time prihvate ono za što će se boriti u narednom periodu, ukoliko dođu na vlast, a to je oporavak ekonomije i borba protiv kriminala i korupcije.  

- Preuzeli smo odgovornost da napravimo promjene u RS, a iskazali smo i spremnost kada je pitanju konstituisanje vlasti na nivou BiH, da profunkcionišu one institucije koje rade u skladu sa Ustavom. Htjeli ili ne htjeli, u RS se moraju desiti promjene - zaključio je Bojić.